Pentax SMC DA 16-45mm 1:4 ED/AL

Pentax SMC DA 16-45mm 1:4 ED/AL

UNREAD_POSTот martinis на 31 Яну 2010, 23:55

Pentax SMC DA 16-45mm 1:4 ED/AL (Ревю)

Оценка: 9.1/10
Технически данни:
Дата на представяне: декември 2003 г.
Съвместимост: Всички ДСЛР фотоапарати на Пентакс.
Ф дължина: 16-45мм. (35mm. еквивалент: 24-68мм.).
Оптическа формула: 13 елемента в 10 групи - два асферични елемента, елемент с ниска дисперсия, SMC покритие
Диапазон на блендата - f/4.0 - f/22
Брой ламели на блендата 8
Минимално фокусно разстояние 0.25м
Диаметър на филтъра (мм) 67
Тегло (гр.) 365
pentax_DA_16_45.jpg
pentax_DA_16_45.jpg (156.93 KIB) Прегледано 2880 пъти

Обектив от висок клас на достъпна цена, прецизно направен специално за дигиталните тела на Pentax. Първото впечатление поне за мен бе това, че е учудващо лек за солидната си изработка и не толкова малки размери. Доста по-голям от китовия 18-55, а съвсем малко по-тежък от него.
Твърдата светлосила от 4 е един от най-добрите показатели при този обектив.
След повече от 1 година интензивно експлоатиране с К200Д не дава никакви признаци на проблеми, пръстените се движат плавно и с голяма лекота. Блендата му се контролира само от тялото, което може да бъде неудобство при някои лентови тела (например РZ-20), но все пак този обектив не е конструиран за тях.
Сенникът PH-RBL 67mm , който върви в комплекта е много добър аксесоар, тъй като има специален отвор за нагласяне на филтър, което е доста удобно. Е, качествените филтри на 67мм. не са евтини... но е по-малък от качествените аналози при други марки, където спокойно отива в порядък от 72-77мм. И още един плюс за използващите филтри – гривната с резбата за филтъра е статична, което е удобство спрямо други обективи при които тя се върти.
Автофокуса работи плавно, макар и рядко, все пак не липсват "разхождания", които вероятно се дължат на по-леката механика и лично на мен не ми пречат. Зумирането е плавно и бързо.
Интересна особеност е че в прибрано положение на тубуса обектива е на максималното си фокусно разстояние (обратното на повечето обективи).
Качеството на оптиката е на високо ниво, традиционно за Пентакс, с идеално цветопредаване, което лично за мен е също голям плюс. Контрастта и рязкостта също са на високо ниво, съперничащи и на най-добрите обективи. Все пак може и още... Казвам това, защото рязкостта или не е по целия кадър или е доста намалена при късите фокусни дължини от 16-18мм. За мен лично малък недостатък се явяват изкривяванията при тези дължини, които варират около 1%. На 20мм. обаче те са вече почти незабележими. При правилно експониране, при дължини от 20 до 40мм. последващи обработки освен преоразмеряване рядко са необходими.
Не може да се каже, че това е идеалният обектив или че този обектив няма недостатъци. Факт е обаче, че никой обектив не е идеален, както и това, че при този недостатъците са наистина малко и на фона на цената си са направо никакви.
Тъй като нямам външна светкавица, когато ми се наложи да ползвам такава не мога да снимам на най-широко (16-18мм.) тъй като се получава една полусферична сянка в централната най-долна част на кадъра. Разбира се, ще кажете – малко кроп и готово. Да, ама понякога не става, трябва си всеки мм. Лично аз имам много просто и лаишко обяснение, но не и решение. Решението е да се ползва вградената светкавица от 20мм нагоре. Със сигурност проблема съществува и е идентичен при К10Д и при К200Д с какъвто снимам аз. Предполагам че при 18мм. на китов обектив такава сянка няма.
Впечатляващо се държи този обектив при насрещна светлина! Тъй като обичам понякога да снимам директно срещу слънцето, на морския бряг, то съм очарован от рисунъка на отраженията на лъчите, които са ясни и бистри и не стоят грозно. Дразнещите бликове тук липсват на 99%.

В заключение мога да кажа,че това е един качествен обектив, печелещ доверието на снимащите вече 5 години, заради отличното съотношение качество / цена, в полза на качеството. Мисля, че това е обективът за пейзажи, архитектура, стрийт и дори макро.
Определено и категорично не мога да го препоръчам за портретно снимане. За репортажна фотография също, защото постоянната светлосила от 4 не е достатъчна при налични 2,8 и повече.

Плюсове: постоянна светлосила 4 ; здрав и лек; КА байонет (може да се ползва и на лентови автофокусни тела, с някои ограничения); върви стандартно със сенник; конкурентна цена;

Минуси: голяма челна леща 67mm – скъпи филтри; досадна сянка при използване на вградената светкавица при снимане до 1,5м. или на 16-20мм. ; има вече алтернативи - 16-50mm f/2.8 и 17-70mm. f/4
Изображение
PENTAX PZ20

Аватар
martinis
Loyal Member
 
Мнения: 271
Снимки: 1
Регистриран на: 21 Юни 2008, 10:16
Местоположение: Blagoevgrad
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Martin Danovski


Share On

Сподели във Facebook Facebook Сподели в Twitter Twitter Сподели в Digg Digg

Назад към DA - варио

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта