”/>

PENTAX K-1

Дългото чакане приключи, завесата над K-1 вече официално е вдигната. В последната седмица – две се появиха много данни из нета. Кои верни, кои по-спекулативни, общо взето вече сме добили представа какво да очакваме.

Какво е новото:

Най-вълнуващата нова характеристика разбира се е сензорът. Дълго чаканият и коментиран 36.4 мегапикселов сензор от Sony, който показа вече в няколко други камери на какво е способен. Сензорът е без монтиран AA филтър и има възможност да регистрира светлина с чувствителност до ISO 204800. Сензорът е с пълен размер от 24мм по 35.9мм и дава възможност за по-голяма светлочувствителност, по голяма площ на отделния пиксел, по-голяма дълбочина на рязкост и пълноценно използване на класическите обективи, без приравняване на фокусното разстояние.

Информацията от новия сензор се поема и обработва от нов процесор – PRIME IV, който има възможност да предава RAW данните с 14 бита на канал.

Нова SR II система с 5 оси на стабилизация на сензора

SR II системата е в сърцето на уникалността на PENTAX. Благодарение на нея, камерите PENTAX разполагат с уникални възможности, които другите производители не предлагат. Сега тази система е усъвършенствана значително спрямо предишните ѝ варианти.

Освен досегашните посоки на стабилизация, компенсиращи въртеливи вибрации, новата система има възможност да компенсира и вибрации с хоризонтални и вертикални отмествания (срещани предимно в макро фотографията) както и вибрация от въртене, които са много трудни за компенсиране при системите със стабилизация във обектива.

Подвижният и стабилизиран сензор дава възможност за наличието на системата Pixel Shift Resolution, която беше представена К-3II миналата година. Тази система прави 4 кадъра , като всеки от тях е отместен с 1 пиксел в страни а след това кадрите се обединяват като се постига значително увеличаване на хроматичната резолюция и намаляване на нивото на шума. Сега тази система предлага и нова възможност за засича микро-движения на обекта по време на снимачния процес и да компенсира за тях, с цел увеличаване разновидността на сцените на приложение.

Благодарение на SR II системата са възможни също и симулацията на AA филтър с избор на степен на действие и на ASTROTRACER функцията, която работи в комбинация с GPS модула за постигане на завидни кадри със звездно небе, без нуждата от специализирано оборудване.

Нов механизъм за отместване на дисплея, при който основният акцент е да се запази оптичната ос при снимане.

Нова автофокусна система SAFOX 12 с 33 фокусни точки, 25 от които са с кръстосан сензор, а централната и двете под и над нея са способни да засичат светлинен поток от обективи с над 2.8 бленда. Работейки заедно със системата PENTAX Real-Time Scene Analysis System, автофокусът позволява прецизно и бързо следене на бързо движещи се обекти във сцената.

PENTAX Real-Time Scene Analysis System с нов 86000 пикселов RGB сенозор за анализ на сцената и измерване на светлината.

Нов затвор с издръжливост от 300000 сработвания

Нов механизъм на огледалото, който въпреки по-големия размер на огледалото и затворе позволява по-компактен мирърбокс.

Нов прозрачен LCD дисплей във визьора, който показва информацията по нов начин и с повече детайл

Но както винаги съм казвал важен винаги е детайлът. И тук PENTAX отново правят добро впечатление.
Едно от нещата, които много ме впечатлиха, макар и сравнително дребен детайл е наличието на осветяващи диоди, които улесняват работата на тъмно.

Коментирайте във форума