”/>

HD PENTAX-D FA 24-70mm F2.8 ED SDM WR

На фона на разочаровалото някои хора обявление от преди няколко дни, че фулфреймът на PENTAX ще се забави до пролетта, днешната новина е доста ободряваща. Новият DFA 24-70 F2.8 е от фулфрейм линията обективи за DSLRи на K-байонет, която в началото на годината се увеличи с два модела а сега този, третият може би ще един от най-съществените, защото изглежда се явява стандартният обектив на бъдещото фулфрейм тяло. Вероятно този ще е основният работен обектив на повечето фотографи, които ще използват бъдещото фулфрейм тяло. Параметрите му са обещаващи, очакваната продажна цена е 1299$, очаквания маркетингов старт – края на октомври (в БГ сигурно по-късно :), но ще видим ).

За коментари и дискусия посетете темата във форума

Ето текста официалния прес релийз:

RICOH IMAGING COMPANY, LTD. има удоволствието да обяви излизането на новия обектив HD PENTAX-D FA 24-70mm F2.8ED SDM WR. Този нов стандартен варио обектив е проектиран да се съгласува с размера на 35mm фулфрейм сензори.

Монтиран на пълноразмерен 35mm дигитален SLR фотоапарат (в момента в процес на разработка), този стандартен варио-обектив с голяма светлосила, покрива диапазона от фокусни разстояние 24mm ултра-широкоъгълно до 70mm стандартно,* и предлага максимална светлосила F2.8 през целия фокален диапазон. Чрез използването на три ED (с много намалена дисперсия) оптични елементи и четири асферични оптична елемента, се гарантира достатъчно ниво на светлината дори по краищата на кадъра и се компенсират до минимум различните аберации и се постига добре изразено изображение с фини детайли, богато на контраст и резолюция. Вградения SDM (Supersonic Direct-drive Motor) предоставя тиха и бърза операция на автофокуса.

* Монтиран на дигитален фотоапарат от сегашната актуална К-линия, този варио обектив ще има приравнен фокален диапазон от 37mm до 107mm.

Основни характеристики

1. Exceptional imaging power
Обективът е сглобен от 17 оптични елемента събрани в 12 групи, като в тях се включват три ED елемента с ниска дисперсия, един anomalous-dispersion асферичен елемент и три асферични елемента, за да покрие изискванията на новите сензори със супер-голяма резолюция. Като се гарантира достатъчно ниво на светлината дори по краищата на кадъра и се компенсират до минимум различните аберации MTF кривата на обектива достига много добри стойности и изображението е добре изразено с фини детайли, богато на контраст и с висока резолюция в цялата зона на изображението.

3. Вграден SDM (Supersonic Direct-drive Motor)
Благодарение на използването на ново поколение SDM (Supersonic Direct-drive Motor / Ултразвуков-Директен-Мотор), този варио обектив гарантира тиха и бърза работа на автофокуса, позволявайки на фотографа да реагира навременно на всеки тип обект.

4. Конструкция, устойчива на климатични влияния
Обективът е със специална, по-плътно сглобена конструкция и със специални уплътнения, за ефективно предотвратяване навлизането на вода във вътрешността. С комбинирането му с DSLR фотоапарат с влагоустойчива конструкция се гарантира една издръжлива и надеждна фотографска система, която се представя страхотно в усложнени снимачни условия — дори по време на дъжд, мъгла или при местоположение с голяма възможност от водни разливи и пръски.

5. HD покритие за подобряване изображението
Обективът е третиран с новото премиум многослойно HD покритие.* В сравнение с обикновените многослойни покрития, новото PENTAX HD покритие гарантира по-добра светлопроводимост, по-малко отражения и като резултат ярки и контрастни изображения, свободни от флеър и фантомни образи, дори при много сложни светлинни условия като например снимане при контражур.

* HD е съкращение на High Definition.

6. Quick-Shift Focus механизъм
Обективът разполага с оригиналната технология на PENTAX Quick-Shift Focus system, която позволява на потребителя да направи ръчни корекции на фокуса моментално след като обекта е хванат на фокус от AF системата на камерата.

7. Other features
・Диафрагма със закръглени елементи за предаване на мек и красив bokeh (дефокус) ефект, едновременно намалявайки ефекта на линейно разпръсване при източниците на точкова светлина.
・Копче за заключване на варио пръстена, за предпазване от нежелано разпъване на обектива когато е насочен надолу.

Забележка: Дизайнът и характеристиките могат да бъдат променени без предупреждение

 
HD PENTAX-D FA 24-70mmF2.8ED SDM WR
Focal Length 24-70mm
(Equivalent in 35mm format ) 37-107mm
Maximum Aperture F2.8
Minimum Aperture F22
Lens Construction 17elements in 12groups
Angle of View 61゜- 23゜(when attached to PENTAX digital SLR cameras)
84゜- 34.5゜(when attached to PENTAX 35mm SLR cameras)
Mount KAF3
Minimum Focusing Distance 0.38m (1.25 ft.)
Maximum Magnification 0.20x
Filter Diameter 82mm
Diaphragm Control Fully automatic
Number of Diaphragm Blades 9
  Rounded aperture (F2.8-5.6)
Lens Hood PH-RBD82
Lens Cap O-LC82
Lens Case S120-150(provided)
Maximum Diameter x Length Approx. 88.5 mm/3.5 in. x 109.5 mm/4.3 in.
Weight Approx.787g / 27.8 oz. (with hood Approx.  812g / 28.6oz. )
Package Contents Lens hood, Lens cap, Lens mount cap, Lens case
Others HD Coating
  Weather Resistant
  SDM
Quick-shift Focus System