”/>

Pentax K-3 II се появи на бял свят

Днес Ricoh обявяват наследникът на PENTAX K-3 – новият флагман в K-байонет линията, носещ вълнуващото и неочаквано име PENTAX K-3 II.

Появата на новото тяло се очаква от много затаили дъх фенове, които се надяват да надникнат какви нови технологии ще предложи Ricoh, тъй като се спекулираше, че наследникът на K-3 ще бъде основата върху която ще бъде изграден бъдещият фулфрейм модел, който от компанията обещаха да пуснат на есен.

В разрез с очакванията новият K-3 II e в много голяма степен стария K-3, като са му добавени новите технологии представени през февруари на фотографското изложение в Япония.

Най-големите промени са в SR модулът на камерата, който всъщност играе главна роля в повечето от ключовите предимства на този фотоапарат пред конкурентните модели.

На първо място имаме подобрение в работата на системата за стабилизация на образа – основната функция на SR модула, която работи непрестанно и участва в създаването на всяка една снимка (когато е включен). Поставен е нов, много по-прецизен жироскопен сензор, благодарение на който системата за стабилизация на образа постига невероятните 4.5 бленди компенсация на трептенето. Но основното подобрение не е в голото число, а в по-стабилната и ефективна работа на цялата система. Сега е възможно много по-добро стабилизиране на картината дори и при по-сложни ситуации като проследяващо панорамиране.

Другото ново и вълнуващо нововъведение в тази система е технологията Pixel Shift Resolution System. Благодарение на нея, новият K-3 II има възможност да заснеме пълния цветен детайл като събере информацията и от трите компонентни цвята за всеки пиксел. Досега със стандартните сензори с Bayer решетка беше възможно да се прихване само един от компонентните цветове за съответния пиксел. Така се постига много по-реалистична картина и много по-голяма резолюция на цвета. Три пъти повече от колкото сензорът може да пресъздаде в действителност. Като бонус ефект с тази технология се постига значително намаляване шума в изображението при високи ISO стойности.


Информацията за всеки цвят с технологията Pixel Shift Resolution System


Информацията за всеки цвят с обикновената Bayer технология

Още едно нововъведение в новия модел е наличието на вграден GPS модул. Този модул има функционалността на модулът O-GPS1, който за предишните модели се купуваше отделно. Сега без влагането на допълнителни средства ще имате достъп но уникалните възможности на технологията ASTROTRACER, която дава изключителни възможности за любителите на астро фотографията. Бихте могли да снимате звезди и мъглявини например, без да се налага да инвестирате в скъпо оборудване за компенсиране въртенето на Земята.

Много хора се надяваха K-3 II да има вграден Wi-Fi приемник както моделът от по-нисък клас K-S2, но за жалост от Ricoh са преценили, че за да имате тази функция в новия модел, трябва да си вземете предлагащата се отделно PENTAX FLU CARD.

Но ако погледнем от друга страна предлагащият се отделно gps модул е над 2 пъти по-скъп от FLU картата и така реално потребителят пести пари.

С така направения кратък обзор можем да заключим, че K-3 II е със сравнително малко нововъведения, но пък те са наистина значителни и досегашния шампион в APS-C класа става още по-интригуващ и интересен модел.

Коментирайте новината в темата във форума