”/>
  • Pentax Fullframe Reference Product 2015
  • HD PENTAX D-FA 150-450mm 4.5-5.6 DC ED AW

PENTAX фулфрейм официално

На Фотокина миналия септември и сега на CES през януари, Ricoh представи прототипи на два нови телефото обектива. Последното което се знаеше за тях е, че единият ще е 70-200 а другият телефото варио с по-големи фокусни разстояния. Е ето ги вече наяве съвесем реални.

HD PENTAX-D FA★ 70-200mm F2.8ED DC AW

Телефото варио с голям относителен отвор и максимална бленда F2.8 при целия варио диапазон.

Отдавна не бяхме виждали нещо ново при ★ серията. А това, че обектива е от звездната серия означава че е от най-високо качество и ще е наблъскан с функционалности.

Обектива е с новото Aero Bright Coating II нанесено върху HD Coating покритието, което всички актуални модели имат. Обещава се че новото поколение Aero Bright Coating ще бъде значително по-добро от своя предшественик, който се представя отлично така или иначе. Но в днешно време нанотехнологиите напредват с голям темп така че е нормално да се очаква развитие при тези тънки слоеве от нано-кристали върху челната леща.
Друго ново е наличието на 8 ахроматични елемента като два от тях са съвсем новия вид Super ED.

Оригинална технология Quick-Shift Focus е актуализирана с нова функционалнст. Обективът разполага с бутон с три позиции от които може да се избра три различни режима на поведение на функцията Quick-Shift.

  • QFS/A режим с приоритет автофокус, който позволява на потребителя да премине в ръчен режим веднага щом автофокусната процедура е приключила.
  • QFS/M е режим с приоритет на ръчния фокус, който позволява на потребителя да премине в ръчен режим по всяко време — дори когато AF процедурата е в действие.
  • Режимът MF позволява на фотографа да премине в ръчно фокусен режим просто като завърти фокусния пръстен на обектива.

В тон с актуалната тенденция при PENTAX, цялата тази технология е събрана в обектив, защитен от прах и атмосферни влияния. Това е постигнато с 13 уплътнения, монтирани на ключови места по обектива.

Други функции

  • Плавен, тих AF процес с инсталиран в обектива AF мотор
  • Закръглени елементи на диафрагмата за пресъздаване на естествен, красив bokeh (дефокус) ефект, намалявайки лъчистия ефект на точковите светлинни източници
  • Ограничител на обхвата на фокус, който ограничава времето на фокусиране в един от три под-обсега
  • SP (Super Protect) покритие, за да предпазва повърхността на челния елемент от прах и петна
  • Разскачваща се стойка за статив с нов механизъм против падане

HD PENTAX-D FA 150-450mm F4.5-5.6ED DC AW

Това е предложението за птичари и фенове на спорта, за разлика от другия модел този е с променлива максимална светлосила и е без новото Aero Bright Coating II, за сметка на това пък обектива и ма 4 AF бутона инсталирани през 90 градуса по корпуса на обектива, с цел по-лесна AF операция. Освен това има и AF preset бутон за програмиране на автофокуса предварително. Наличен е също и бутон за заключване на вариото.

Този обектив също разполага с новата версия на Quick-Shift функцията, има 3 ахроматични елемента, фокус ограничител с три позиции, вграден AF мотор, SP покритие, закръглени елементи на диафрагмата и разкрачваща се стойка за статив с механизъм против падане.

Прототип на 35мм фулфрейм камера

Обявяването на горните два модела и позиционирането им в серията D-FA веднага означава*, че Ricoh подготвя фулфрейм модел. И компанията потвърждава намеренията си като показва прототип.

Камерата ще има съвместимост със старите обективи, чрез т.нар. кроп функция и се очаква да излезе на пазара към края на годината.

*D-FA серията от обективи е директният наследник на серията FA – последната линия обективи за филмовите SLR фотоапарати. D-FA обективите са проектирани да са съвместими едновременно с филмовите фотоапарати, така и с дигиталните. Те покриват размера на 35мм фулфрейм сензора, за разлика от обективите от серията DA, които са проектирани за размера на по-малкия сензор APS-C.

за коментари и дискусия посетете темата във форума:

Форум: PENTAX фулфрейм официалнo