”/>
  • HD PENTAX DA 16-85 F3.5-5.6 ED DC WR

HD PENTAX-DA 16-85mm F3.5-5.6ED DC WR

Излезе дълго чаканият и плод на хиляди спорове и клюки 16-85. В прес релийза Ricoh обещават, че новия обектив ще е с много висока резолюция, такава каквато е необходима от обектив, който ще се използва на камера с много пиксели на APS-C сензор, каквито са всъщност последните модели като K-3 и K-S1. Това се постига с използването на ED оптичен елемент, за намаляване на хроматичните аберации и три асферични елемента за компенсиране на оптичните аберации.

Обективът използва актуалния DC мотор за тих автофокус, има WR конструкция за защита от намокряне, SP покритие за предпазване на челната леща от вода и мърсотия и новото HD покритие за по-добър контраст при насрещно осветление. Диафрагмата е със 7 закръглени елемента за по-естетично боке.

пълният текст на прес релийза:

RICOH IMAGING COMPANY, LTD. С удоволствие обявява новия обектив HD PENTAX-DA 16-85mmF3.5-5.6ED DC WR, проектиран за дигиталните SLR фотоапарати PENTAX с K-байонет. Този обектив предлага голям варио диапазон от прибл. 5.3 пъти и покрива фокусните разстояния от 16mm ултра-широкоъгълен до 85mm телефото зрителен ъгъл (фокусни разстояния от 24.5mm до 130mm приравнено към 35mm филм формата).
Този обектив е разработен като отговор на запитванията на запалените фото ентусиасти. Освен 5.3 кратния варио диапазон този обектив е с новото PENTAX HD покритие на лещите, което гарантира ясни и контрастни изображения дори при трудни светлинни условия като снимане в контражур например; ED (Extra-low Dispersion) оптичен елемент за ефективно компенсиране на хроматичните аберации и асферични оптични елементи които да компенсират така наречения color bleeding. Устойчивата на влага конструкция, правят обектива много издръжлив на външни влияния.

Основни характеристики

1. Практичен 5.3-кратен зуум покриващ и ултра-широки ъгли.
Този варио обектив предлага 5.3Х варио диапазон, с който покрива ултра-широкоъгълните фокусни разстояния до телефото фокусни разстояния (екв. на 24.5 до 130мм при 35мм формат филм). В допълнение към най-често използваните фокусни разстояния, той покрива и ултра-широкоъгълния зрителен ъгъл, който разкрива характерни и креативни визуален израз, като преувеличената перспектива и по-голяма дълбочина на рязкост. Мултифункционалния варио обектив може да бъде полезен в редица сцени и ситуации като мащабни пейзажи или тесни помещения.

2. Изключителна изобразителна мощ, която е максимално оптимизирана за камерите с много голяма резолюция.
Обективът е сглобен от 16 оптични елемента събрани в 12 групи, като в тях се включват един ED елемент с ниска дисперсия и три висококачествени асферични елемента, които намаляват сферичните и хроматични аберации и потискат color bleeding. С цел да се в тялото на камерата да се използват сензори със супер голяма резолюция, MTF (Modulation Transfer Function) кривата на обектива е програмирана да бъде по висока от тези на обикновените обективи от същия клас и да предава снимки с фин детайл и висока резолюция.

3. HD покритие за подобряване изображението
Обективът е третиран с новотото премиум многослойно HD покритие.* В сравнение с обикновените многослойни покрития, новото PENTAX HD покритие гарантира по-добра светлопроводимост, по-малко отражения и като резултат ярки и контрастни изображения, свободни от флеър и фантомни образи, дори при много сложни светлинни условия като например снимане при контражур.

HD е съкращение на High Definition.

4. Quick-Shift Focus механизъм
Обективът разполага с оригиналната технология на PENTAX Quick-Shift Focus system, която позволява на потребителя да направи ръчни корекции на фокуса моментално след като обекта е хванат на фокус от AF системата на камерата.

5. Конструкция, устойчива на климатични влияния
Обективът е със специална, по-плътно сглобена конструкция и с 8 специални уплътнения, за ефективно предотвратяване навлизането на вода във вътрешността. С комбинирането му с DSLR фотоапарат с влагоустойчива конструкция се гарантира една издръжлива и надеждна фотографска система, която се представя страхотно в усложнени снимачни условия — дори по време на дъжд, мъгла или при местоположение с голяма възможност от водни разливи и пръски.

6. Други
・SP (Super Protect) покритие нанесено на повърхността на челния оптичен елемент, което успешно предпазва от задържането на вода и мазни петна
・Диафрагма със закръглени елементи за предаване на мек и красив bokeh (дефокус) ефект, едновременно намалявайки ефекта на линейно разпръсване при източниците на точкова светлина
・Плавен и тих автофокус, благодарение на вградения DC мотор

Забележка: Дизайнът и характеристиките могат да бъдат променени без предупреждение

За коментари отидете във форума:
http://pentaxfanclub.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=5382