Дружески спор - Марката е важна <> Марката не е важна

Място за... какво ли не. Дискутирайте на воля!

Модератор: Модератор

Дружески спор - Марката е важна <> Марката не е важна

UNREAD_POSTот jorro_z на 17 Авг 2017, 13:31

За да не спамим излишно другата тема, която впрочем е много сериозна (благодаря на Петракиев!), предлагам тук всеки да изложи своите аргументи (ако желае) защо според него - марката е важна, или обратно, марката не е важна - конкретно за форум на на марката Пентакс.

Аз моето лично мнение съм го казвал неведнъж, но бих искал да споделя още няколко мисли относно този казус.

Вижте, приятели. Понякога е важно специалното отношение към дадена марка, понякога - не. Зависи от контекста. Например - ако желаеш просто да направиш хубави снимки, тогава наистина марката няма никакво значение. В днешно време, апаратите от всички марки, без изключение, правят чудесни като качество снимки.

В определени случаи обаче, отношенето към дадена марка е доста важно. Преди всичко - какво представлява марката на един продукт? Много неща. Някои от тях са важни за нас - потребителите, други са по-важни за фирмата-производител. Например - марката като търговска функция е доста по-важна за фирмата-производител, отколкото за потребителя. Казано по-просто: За потребителя няма особено значение дали неговия апарат ще се казва ХХХ или УУУ, ако струва еднакви пари и прави еднакво качествени снимки. Важно е обаче за фирмата ХХХ, която произвежда апарати, да се купуват именно нейните продукти, а не тези на конкуренцията.

От друга страна, за потребителя марката на даден продукт има също голямо значение, но в други аспекти. За тях марката означава, аз бих казал най-вече - обещание. Обещание, какво можеш да очакваш от продукта с дадена марка, и какво - не. Това е (според мен) и една от основните причини марки да съществуват, вместо всички фирми да продават някакви анонимни стоки.

Защо обещание? Ето Ви един пример: Чували ли сте за цифров Пентакс със счупен затвор? Аз лично не съм. А чували ли сте за Канон 5д (първа версия) със счупен затвор? :hihi: Ето това е вид обещание - ако си купиш Пентакс, затвор няма да сменяш.
Е, Пентакс пък имат други кусури, при това не един, но това е просто пример за обещание/очакване, свързано с дадена марка.

Трето, марката представлява също така и престиж - както за фирмата-производител, така и за потребителя. Някои марки дотолкова са преекспонирали този аспект на нещата, че направо е нереално. Други пък марки залагат на точно обратното - никакъв престиж, но за сметка на това ниска цена, огромни обеми производство и съответно продадени бройки.

Още доста може да се напише по този въпрос, но аз искам да спра и да се съсредоточа върху въпроса: Защо е важно форумът на марката Пентакс да е ПРЕДИ ВСИЧКО за тази марка.

Ако приемем другата възможност - да се "отвори" форума, да стане масово-достъпен за всякакви марки и модели, тогава акцентът, тоест - причината да бъде посещаван този форум, става фотографията като цяло, като изкуство, което е откъснато от конкретика. Такива форуми има много, аз също съм член на някои от тях и се възхищавам на показаното там, както и съм научил много за фотографията в тези форуми.

Но, за да бъде успешен един такъв, да го наречем общо-фотографски форум, задължително условие е да бъде масово посещаван. Защо? Защото информацията, под формата на теми, снимки, мнения я има под същата или подобна форма на ужасно много места, при това в ужасно качествен вид. При което, за средностатистическия читател и гледател е много по-лесно, удобно и приятно да отиде в друг, по-голям, по-добре организиран, по-подробен и т.н. форум, където просто има повече от това, което търси. Аналогия: ако искаш да си купиш НЯКАКВА бира, ще идеш в голям хипермаркет, където можеш да избираш от десетки марки бира, вместо в кварталното магазинче, което наистина е по-близо, но пък има само две марки бира.

Та, при това положение съществува следната реална опасност пред Пентакс Фен Клуб форум: Когато потребителите му знаят, че вътре могат да прочетат същото, което го има и в някой от големите български форуми за фотография, то те ще идат именно там, където ще очакват да намерят и много повече.

Докато, обратно - ако потребителите в България знаят, че има ЕДНО място, където може да се прочете ВСИЧКО за Пентакс, в концентриран вид, не разсеян с друга информация (която може да намери другаде), то тези потребители ще идат тъкмо там, когато ги интересува нещо за Пентакс. По аналогията с магазитие: Ако потребителят търси КОНКРЕТНО нещо, по-вероятно е да иде в специализиран магазин за това нещо, отколкото в голям хипермаркет, като има всякакви неща.

По този начин се гарантира посещаемост - но не масовост! Посещаемост малка, но постоянна и продължителна (поне докато съществува марката). А ако форумът се разводни и стане поредният-общ-форум-за-всичко, то в началото посещаемостта ще се повиши, но за кратко и след време ще секне напълно.

Така ги виждам аз нещата. Възможно е да не съм прав. Бих се радвал, ако някой ми докаже, че греша.

Наздраве на всички, и хубав ден/нощ!
:beer:
PENTAX K-5 | CHINON CG-5 | PENTAX P30n | ZENIT 11 | KIEV 60 TTL
Обективи: 30
Аватар
jorro_z
Site Supporter
 
Мнения: 706
Снимки: 0
Регистриран на: 13 Юни 2008, 16:34
Местоположение: Стара Загора
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Жоро Захариев


Share On

Сподели във Facebook Facebook Сподели в Twitter Twitter Сподели в Digg Digg

Дружески спор - Марката е важна <> Марката не е важна

UNREAD_POSTот HYS на 17 Авг 2017, 15:34

Наздраве! И благодаря на г-н Захариев за хубавия анализ.
Лично аз харесвам този форум. Нормално е всеки да го чувства по своему. На мен ми е предоставил не малко приятни мигове. И се надявам така и да си остане. Водата тече, светът се развива... Нищо няма да бъде като вчера. Може Пентакс да се възмогме, може и да изчезне. Аз си имам лични, емоционални връзки с тази техника (още от времето, когато я гледах по витрините, а джоба нямаше и 35 лева :) )! И тя така ще си остане за мен. Нито за миг не бих се поколебал да посегна към друга добра техника. Нито за миг. Но Пентакса ще си остане мой.
Явно тук се се е натрупал потенциал, който се чуди на къде да избие...Странно, но факт. От опит знам, че в такива случаи е най-добре човек да си полее главата със студена вода и после да помисли малко.

HYS
Loyal Member
 
Мнения: 532
Регистриран на: 18 Юни 2011, 09:33
Рейтинг: 2 (100%)
Име: Християн Стоянов

Дружески спор - Марката е важна <> Марката не е важна

UNREAD_POSTот dinio84 на 17 Авг 2017, 18:17

Жоро, така написаното от теб е изключително вярно, НО... Няма ли в такъв случай вероятност, това да престане да бъде форум, а да остане нещо като архив или енциклопедия? Защото ако форумът продължи да се обезлюдява, този който иска да разбере нещо за марката Pentax ще има възможност само да чете, но няма да има кой да попита.
Признавам, че съм силно раздвоен за допускането или не на други марки. Единият плюс, според мен от допускане е чисто фотографски - повече снимки, по-интересни конкурси, повече "движение" във форума, а може и някой да смени марката покрай нас :roll: Другият е, че по този начин във форума ще могата да се завърнат хора които са сменили техниката по една или друга причина, което пак ще доведе до някакво раздвижване.
От друга сртана не искам и това място да се превърне в "мерене на п***и" (марки и модели), както е по другите форуми.
Офф Топик: покажи
Говоря (пиша) на "ти", защото смятам, че обстановката тук е приятелска. Ако не е уместно съм готов да се извиня и коригирам :beer:

Аватар
dinio84
Loyal Member
 
Мнения: 304
Снимки: 0
Регистриран на: 17 Сеп 2015, 18:12
Местоположение: Челтнъм UK
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Динко Господинов

Дружески спор - Марката е важна <> Марката не е важна

UNREAD_POSTот Judulator на 17 Авг 2017, 18:32

Г-н Захариев, от многото изписани думи, едно е безусловно вярно - всеки може да отиде където си иска! НО, аз писах в предишната тема за виртуалното семейство и приятелствата, какво ще направите с хората които вече не снимат с техника на марката, но приятелите им са от онези 30 човека, които все още на са се "престрашили да минат към "тъмната" страна на фотографията" - ще ги изгоните или ще ги изчакате да усетят колко е безполезно тяхното присъствие тук? Да, марката не е важна, важни са хората!!!Техниката не е бъбрек или черен дроб за да чакаш трансплантация, тя е консуматив и средство за изразяване. Отдавна съм залепил лепенка върху надписа на моята камера, защо ли :what: А дали човек ще предпочете да отиде в един или друг форум е в пряка зависимост от отношенията между хората. Защо ли тук има отлив??? Всичко което те интересува за техниката е на едно място и на един клик разстояние - пишеш в youtube -
и получаваш отговор с картинка.
Значи ясна за всички е тенденцията за намаляване на потребителите на Пентакс, но ние понеже сме юнаци с Пентакс ще оставим форума да умре без да се опитаме да го спасим, защото ... и аз не мога да намеря разумна причина?!? Малко ми прилича на форум "Мазохистите оптимисти" - ще чакаме по-добри времена.
Както и да е, и тази тема ще се превърне в препирня като останалите или ще затихне в нищото ...
Бъдете здрави! Пожелавам ви го най-чистосърдечно, защото това е най-важно! :beer:
Judulator
Loyal Member
 
Мнения: 183
Регистриран на: 22 Апр 2009, 19:52
Рейтинг: 1 (100%)

Дружески спор - Марката е важна <> Марката не е важна

UNREAD_POSTот eOn на 17 Авг 2017, 20:01

Judolator
Не знам защо си толкова "лют", предполагам си имал сблъсък с модератора които не бил съвсем в час?
В крайна сметка затихването на форума е факт но никой не е казал НЕ, захвърлите ли пентакса край!
Точно в момента обсъждаме в другата тема и точно си мисля че ще е добре и за другите да си има местенце но акцентът да си остане пентакс.
Хората са важни с това съм съгласен, но хората биха могли да хвърлят по едно око тук и да се върнат ако смятат че атмосферата се е подобрила.
Всеки прави грешки, приемаме че в даден момент е имало човек който не се е справял със ситуацията.
И защо решихте че ще оставим форума да умре, не знам дали гледате и другия форум (ФФ) но там също имаше подобен период и може би още не е преминал. Всяко нещо има своите върхове и падове, единствено от нас зависи на къде ще поемем и какво ще се случи.
Отношението печели, отношението губи и за това сте прав, сега имаме проблем можем да се опитаме да направим нещо но може и нищо да не направим.
Времето ще покаже.
:beer:
Изображение

Аватар
eOn
Loyal Member
 
Мнения: 429
Регистриран на: 20 Окт 2008, 08:11
Рейтинг: 1 (100%)
Име: Павката :)

Дружески спор - Марката е важна <> Марката не е важна

UNREAD_POSTот gri на 18 Авг 2017, 11:20

За мен марката е важна но не трябва да се робува на нея. Винаги съм бил отворен към нещо по добро, качествено и евтино :)

Относно отварянето на форума за снимащи с други апарати .... ааа аз не мисля че е затворен в момента. За регистрация не се иска селфи с пентакс камера нали :)

Има рубрика където може да се качват снимки с телефони, никони, минолти .....

Първоначалната идея за създаването на форума е свързана с Пентакс и според мен така и трябва да си остане. Което не значи че ако нямаш пентакс техника не може да си активен тук :) В момента няма такава пречка мисля аз...

Добрия тон, приятелското отношение и съвети това са неща които са ми важни тук. Ако форума се отвори прекалено рискуваме да загубим тези неща...

Аватар
gri
Loyal Member
 
Мнения: 455
Снимки: 3
Регистриран на: 03 Сеп 2010, 15:55
Рейтинг: 1 (100%)

Дружески спор - Марката е важна <> Марката не е важна

UNREAD_POSTот ombre на 19 Авг 2017, 15:15

gri написа:За мен марката е важна но не трябва да се робува на нея. Винаги съм бил отворен към нещо по добро, качествено и евтино :)

Относно отварянето на форума за снимащи с други апарати .... ааа аз не мисля че е затворен в момента. За регистрация не се иска селфи с пентакс камера нали :)

Има рубрика където може да се качват снимки с телефони, никони, минолти .....

Първоначалната идея за създаването на форума е свързана с Пентакс и според мен така и трябва да си остане. Което не значи че ако нямаш пентакс техника не може да си активен тук :) В момента няма такава пречка мисля аз...

Добрия тон, приятелското отношение и съвети това са неща които са ми важни тук. Ако форума се отвори прекалено рискуваме да загубим тези неща...

Gri така е ,ама и не е баш така.Наистина преди беше забранено да се качват снимки в темите,различни от раздела за "други марки камери и фотоапарати",след което Боби разреши,но както се каза в една друга тема,разрешено е,но не е желателно,което говори за консерватизъм.Даваш за пример фф,ами аз ще посоча алфата,където се качва с всичко независимо,че е сони форум и там марката преобладава.Но хора с фуджи,никон,канон и оли,си качват и то не в раздела с другите марки,а направо в темите.Аз когато се регистрирах там,понеже винаги съм бил коректен си качих снимка правена с Никон,в съответния раздел,на мига ми отговориха,че там не са талибани и да не се занимавам с глупости и да си качвам директно в темите.Админа и модераторите,обаче държат всичко под контрол и не допускат негативно отношение м/у потребителите по този начин освен редовни сбирки ,тона и атмосферата в тоз форум са на страхотно ниво.Всичко е въпрос на възпитание,а не на това кой каква камера ползва.Лично мнение.Тук модераторчето се издразни от даденото за него определение,ама на всички е ясно,че е точно такъв и има основна заслуга за положението на форума.Само за пример ,колега който снима страхотно и показва кадрите си там правени с Никон,пентакс и фуджи/снима и с трите/,тук погрешка беше качил снимка с никоня в седм.конкурс и го направиха луд и човека реши да напусне.Той не знаеше за алфата,аз лично му го казах и сега други хора се радват на неговите снимки,а те никак не са малко.Представяш ли си каква е причината?След този ми пост може и да получа бан,нещо което отдавна очаквам ама не ми дреме специално на мен.И аз преди исках като колегата да ми изтрият акаунта,ама никой не реагира и така си остана,ама не е това важното.Харесвам пентакс и то не заради форума,за марката знаех преди да разбера,че има такова място като тук,НО форума ми даде възможност да се запозная с хора като Влади/мотиф/ и индиректно като Гергич,споменавам само тях за да не изреждам,повече.Форума може да си върви,и всеки да качва с каквото си поиска,хората и отношението помежду им са важни.Какво като е Пентакс ФЕН клуб,така или иначе болшинството,ще са потребители снимащи с марката,ама когато се качи хубав кадър,какво е значението с какво е сниман?Сори за фрамана,ама когато една марка е с толкова малко потребители и те продължават да намаляват,заради една глупава фенщина се съсипва и малкото останало от бг форума на тази марка с традиции.Поста не е насочен директно към теб,говоря общо,подчертвам това,понеже пиша след твоя коментар.

Аватар
ombre
Loyal Member
 
Мнения: 1741
Снимки: 0
Регистриран на: 24 Сеп 2012, 11:24
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Симеон Петров
Симеон Петров

Дружески спор - Марката е важна <> Марката не е важна

UNREAD_POSTот 5-rakiev на 19 Авг 2017, 16:23

Pentax безспорно правят хубави апарати. Както и другите фирми.
Ползвам Pentax DSLR защото:
- Не са си сменяли байонета. И можеш да навиеш старо стъкло и да се кефиш на MF. При другите марки също става, но трябва да се използват досадни преходници.
- Имат матрична стабилизация. И то добра.
- За батерии - някои модели използваха АА. За мен това беше удобство. Някак си се примирих с липсата им във високия клас тела.
- Харесваше ми форума. Сега не ми харесва - виж темата за бъдещето му.
- С течение на времето си изградих навици за ползване на Pentax DSLR.
- Направил съм значителни инвестиции в обективи - от смяната на системата "джоба" ще ме заболи много.

Защо ползвам Canon сапунерка (макар че G1X mk.2 трудно се вписва в това понятие).
- Защото Pentax не са извадили нищо в този клас, което да заслужава и малко внимание.
- Защото по мое скромно мнение/опит Canon правят най-добрите сапунерки (е има и изключения).
- Защото мога да и навия филтри отпред.
- Защото не на всякъде ми се носят 3-4 кила тела, обективи, филтри.

Марката Е ВАЖНА, ако продуктите под нея имат добри потребителски качества.
Марката НЕ Е ВАЖНА, ако не може да предложи продукт с добри потребителски качества.
Има и субективният елемент на фенщина - но това е нормално, човещинка :lol:
Аватар
5-rakiev
Loyal Member
 
Мнения: 643
Регистриран на: 23 Юни 2009, 19:57
Местоположение: София
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Петър

Дружески спор - Марката е важна <> Марката не е важна

UNREAD_POSTот dinio84 на 19 Авг 2017, 17:54

Не знам, но имам усещането, че се бъркат понятията "фенщина" и "фанатизъм" Не мисля, че е лошо нещо да си фен (привъженик, почитател) - дали на Pentax, дали на някой отбор, дали на марка коли... Това не те кара да отричаш всичко останало. Виж фанатизма е "друга бира"

Аватар
dinio84
Loyal Member
 
Мнения: 304
Снимки: 0
Регистриран на: 17 Сеп 2015, 18:12
Местоположение: Челтнъм UK
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Динко Господинов

Re: Дружески спор - Марката е важна <> Марката не е важна

UNREAD_POSTот gri на 19 Авг 2017, 17:57

Аз фанатици в тоз форум не познавам...

Малко се пие... Наздраве...

Изпратено от моят VKY-L09 с помощта на Tapatalk

Аватар
gri
Loyal Member
 
Мнения: 455
Снимки: 3
Регистриран на: 03 Сеп 2010, 15:55
Рейтинг: 1 (100%)

Следваща


Назад към СВОБОДНО ВРЕМЕ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта