pentaxfanclub - "е tutto finito" или светло бъдеще?

Ако имате предложения или въпроси свързани с Форума - тук е мястото

Модератор: Модератор

pentaxfanclub - "е tutto finito" или светло бъдеще?

UNREAD_POSTот 5-rakiev на 13 Авг 2017, 00:07

Идеята на темата е, всеки от членовете на форума да даде кратко мнение по следните теми:
1. Какво не ми харесва.
2. Какво ми харесва.
3. Какво според мен трябва да се промени.
4. Какъв би бил моя принос, за да стане форума уютно местенце.

За да е конструктивно мнението, предлагам да спазваме следните правила:
- Кратки мнения - мисля, че повече от десетина реда по всеки от въпросите са излишни.
- Конкретни мнения - общите приказки са сладки, но полза никаква.
- Без каквито и да е лични нападки - без толерантност няма смисъл от мненията.
- Без фатални обобщения от вида: "хубав беше, но ме мързи да пиша/снимам и да му теглим чертата"

Идеята е следната:
-Всеки желаещ да даде идеи за това, как вижда бъдещето на форума.
-Да обобщим мненията.
-Да си направим едно пленерче септември/октомври. И да дискутираме на живо.
-Ако има положителна идея за бъдещето ... да я реализираме, ако не ... "е tutto finito".

Не очаквайте голямо съдействие от админа Малък Боби. Скоро му се случи хубаво събитие в личен план и има голяма заетост. Освен това по ред причини няма особен стимул да се грижи сам за в бъдеще за форума.
Аватар
5-rakiev
Loyal Member
 
Мнения: 643
Регистриран на: 23 Юни 2009, 19:57
Местоположение: София
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Петър


Share On

Сподели във Facebook Facebook Сподели в Twitter Twitter Сподели в Digg Digg

pentaxfanclub - "е tutto finito" или светло бъдеще?

UNREAD_POSTот mocker на 13 Авг 2017, 06:26

1. Не ми харесва, че във форума няма наистина добри фотографи които да вдъгновяват(с много малки изключения). Преди имаше няколко, но те или смениха системите или напуснаха обидени на модератора и отношението като цяло. Не че няма добри снимки, но са рядкост.
Не ми харесва и че трябва да преоразмерявам снимките които качвам, а не става автоматично (както във ФФ или ФБ). Хората свикват с лесното.

2. Харесва ми, че когато някои поиска съвет винги получава такъв и нивото е добро.

3. Трябва да се привлече някой който снима с Пентакс професионално (дори и да не печели от това) и срещу някакво заплащане (или реклама на дейността му) да пуска снимки и съвети поне 2-3 пъти на седмица. Тогава ще започнат обсъждания и дискусии по снимките му и хората ще се увлекат. Освен това е важно да виждаш, че някой с техника като твоята прави чудеса. Аз се сещам поне за 3-ма които могат да свършат тази работа, въпросът е да са мотивирани.
Трябва да се назначи нов модератор/администратор който да контолира нещата.

4. Мога да качвам и да участвам в дискусиите по-активно. Ако има смисъл...
https://www.facebook.com/NedPix-1977300395836004/

Аватар
mocker
Loyal Member
 
Мнения: 634
Снимки: 0
Регистриран на: 23 Ное 2011, 21:15
Местоположение: Варна
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Неделчо

pentaxfanclub - "е tutto finito" или светло бъдеще?

UNREAD_POSTот ombre на 13 Авг 2017, 11:16

Хората които влизат тук:
5Ракиев
Неделчо
Гергич
Динко
Еон
Яким
Аз
Не снимам с Пентакс,но пък в този форум се запознах с готини пичове,така,че винаги съм бил ЗА неговото съживяване.Идеята на Неделчо е много добра,ама как ще се намери такъв човек да показва и обяснява 2-3 пъти в седмицата не виждам.По скоро,трябва да се снима по активно,да се обсъждат снимки,но цивилизовано,всеки един от нас снима за кеф и няма нужда от злостни коментари.Един знае,повече ,друг по малко,но може да си помагаме.Това,че една снимка е качена с друга марка,не трябва да е трън в очите,ако кадъра е добър,има ли значение марката.Екзиф се трие.Това е начина- повече снимки,и да се показват тук,може и фб разбира се,но форума да е с приоритет,в съзнанието на хората,които милеят за форума.По спомен имаше тема за критика,някой,който се чуди дали снимката е добра или има какво да се желае,това е едно/една/чудесно място/тема.в която могат да се показват кадри,които да бъдат обсъждани.Всеки има ком в къщи и винаги поне за 5 мин може да влезе.Сега разбирам,че на Боби му е невъзможно да влиза,но щом е за хубава новина то нека му носи радост,ако е останал сам това не е добре,но пък е единствения който може да контролира или да промени нещо.В алафата например имаше 3-4 модератора,сега са само 2-ма,единия е собственик на форума,но са пичове и освен че помагат с мнения,държат и на добрия тон и форума върви.Тук също може Боби да направи още един модератор,който има възможност да влиза по често и да се грижи нещата да вървят,а защо не и да се подобрят.Занам,че предложенията са ми в толкова дълъг пост и не са изброени както поиска 5ракиев,но лесно могат да се забележат.
Понякога си позволявам коментари за някоя снимка,но го правя на лс.

Аватар
ombre
Loyal Member
 
Мнения: 1741
Снимки: 0
Регистриран на: 24 Сеп 2012, 11:24
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Симеон Петров
Симеон Петров

pentaxfanclub - "е tutto finito" или светло бъдеще?

UNREAD_POSTот deso на 13 Авг 2017, 14:13

Фотографски форуми, си има .Аз снимам с ПЕНТАКС и показвам какво съм снимал с Пентакс-колкото си мога.

deso
Loyal Member
 
Мнения: 150
Снимки: 13
Регистриран на: 19 Дек 2016, 23:57
Местоположение: Испания
Рейтинг: 0 (0%)
Име: deso

pentaxfanclub - "е tutto finito" или светло бъдеще?

UNREAD_POSTот 5-rakiev на 13 Авг 2017, 14:27

Симо, едно от нещата, което трябва да се промени, за да оцелее сайта е премахване на тясната Pentax специализация. Би могло да стане нещо като Pentax фотография и приятели. С изключение на единици, никой не робува на марки. Доколкото знам, няма спонстворство от Вип трейдинг (може и да греша), така че няма пряка финансова зависимост.
Акцентът трябва да остане върху Pentax, но другите марки не са табу. Лично аз разделям поравно вниманието си между К5-2 и Canon G1X mk.2
Ако се чустваш съпричастен към форума (както твърдиш), бъди така добър да си дадеш мнението в предложената от мен форма. По този начин, ще бъде по-лесно да се систематизират мненията.
edit:
Десо, любителите преобладават. За нас фотографията е хоби и харчим, а не печелим пари от нея. Ще те помоля да се опиташ да си дадеш мнението в горната форма. Ако искаш да си полезен.
Аватар
5-rakiev
Loyal Member
 
Мнения: 643
Регистриран на: 23 Юни 2009, 19:57
Местоположение: София
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Петър

pentaxfanclub - "е tutto finito" или светло бъдеще?

UNREAD_POSTот deso на 13 Авг 2017, 14:54

"Десо, любителите преобладават. За нас фотографията е хоби и харчим, а не печелим пари от нея. Ще те помоля да се опиташ да си дадеш мнението в горната форма. Ако искаш да си полезен."
За, коя горна форма ми говориш за тази на Омбре, ли?-лично сантиментална???

deso
Loyal Member
 
Мнения: 150
Снимки: 13
Регистриран на: 19 Дек 2016, 23:57
Местоположение: Испания
Рейтинг: 0 (0%)
Име: deso

pentaxfanclub - "е tutto finito" или светло бъдеще?

UNREAD_POSTот ombre на 13 Авг 2017, 18:48

deso написа:"Десо, любителите преобладават. За нас фотографията е хоби и харчим, а не печелим пари от нея. Ще те помоля да се опиташ да си дадеш мнението в горната форма. Ако искаш да си полезен."
За, коя горна форма ми говориш за тази на Омбре, ли?-лично сантиментална???

То е ясно,че е за тази на 5Ракиев,ама дребната забележка,не е уместна и то в тема в която се прави опит за нещо добро.А и не виждам нищо лошо в сантименталността,но тук не става въпрос за нея,а за това,че има готини пичове,които заслужават един по хубав форум,едно уютно място в което да споделят хобито си......:), изречението "Да си полезен" е красноречиво,но не ми се влиза в спор,не виждам нужда и не смятам да споря с когото и да било,демек не е нужно да ми отговаряш,аз не смятам да го правя.Понеже си нов в форума,искам да знаеш,че точно такива спорове го доведоха до тук а и не само,та повярвай няма нужда от това.
5 ракиев,аз макар и в един пост,казах как ги виждам нещата.Сега гледам за 10 най добри фотографии на 2010 и 2011 година,ясно е ,че тук няма да видим такива кадри,затова и казах,снимане му е майката, но да се показват заснетите кадри тук и съответно да има коментар под тях,така беше в началото а и това е в самата основа.Всичко останало е без значение,ако това се случи което казвам,донякъде може би ще с епроменят нещата,но човек трябва да промени мисленето си и за него форума да е преди фб и останалите форуми.Пентакс ще е с приоритет естествено.Идеята на Неделчо както казах е добра и ще е супер да се получи,всеки от нас по този начин,ще научи по нещо,просто се съмнявам,че ще се намери такъв професионалист.Така ги виждам нещата.
По голяма активност със снимки и коментари за тях.
Споделих и мнение за конкурса,може освен седмичен да има и месечен.В едно малко по светло бъдеще за форума,в движение,могат да се добавят а защо не и заимстват от други места,полезни неща за този форум.
Спирам по темата,ще следя с интерес какво ще се случи.Стискам палци поне за частичен успех.
5ракиев,евала за всичко и нека другите взимат пример от теб.Хора като теб,Динко ,Димо,Гергича,ще могат да раздвижат нещата...... :beer: :beer: :beer:

Аватар
ombre
Loyal Member
 
Мнения: 1741
Снимки: 0
Регистриран на: 24 Сеп 2012, 11:24
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Симеон Петров
Симеон Петров

pentaxfanclub - "е tutto finito" или светло бъдеще?

UNREAD_POSTот 5-rakiev на 14 Авг 2017, 05:38

1. Какво не ми харесва.
- Тясното обвързване с марката. С изключение на единици, никой не робува на марки. Лично аз освен системата Pentax използвам паралелно и Canon-ски сапунери. Заради компактност и тегло. Половината ми снимки са с тях. Да не публикувам Canon-ски снимки, ме ограничава в участие. Друг бивш съфорумец снима едновременно с Pentax, Sоny и Оли. Той отдавна се изключи от участие, заради тесните ограничения.
- Тясното обвързване със снимката. Много често една снимка не носи сама по себе си интересна информация. Например 200-та пейзажна снимка на рилските езера не ме впечатлява. Първата, втората, петата - да, но N200 вече е скучна. Липсва ми фоторазказа от няколко снимки + малко описание.
- Липсата на сбирки, фоторазходки и пленери. Докато имаше такива съфорумците бяхме по-задружни.
- Липсата на генерален спонсор. Една сбирщина от фотографи, сама по-себе си не прави общност. Трябват и водачи на стадото.
- Липсата на конструктивна критика. Много хора ги кефи да "лайкват" с "+". Мен не. По ме интересува, какво не съм направил както трябва в някоя снимка.
2. Какво ми харесва.
Много неща. mocker вече спомена отзивчивостта на съфорумците. Наличието на доста снимки от любители-фотографи. (Професионалист за мен не означава добър шракач. А такъв, който си изкарва прехраната със снимане.) Възможността да "пипна" някое хубаво тяло / обектив, което нямам и не бих могъл да намеря сам. И още много неща.
3. Какво според мен трябва да се промени.
- Форумът да се промени на нещо като Pentax фотография и приятели. "приятели" ... снимащи с друго. "фен клуб" ми звучи, малко като затворена общност от някакви вманиачени брадати съмнителни типове ... А виж "приятели" ... някак си по-топло и отворено.
- Да се възстановят седмичният и месечният конкурси. Но в друг формат. Месечният да стане нещо като фоторазказ на месеца. Да има и система на гласуване на анкетен принцип.
- Да се възстановят "фотографските сборища" - бира, тематични фотошматкания, поне 2 пленера годишно.
- Да си намерим спонсор. Не може само Малък Боби да бута нещата на предимно добра воля - софт, хостване, ...
- Участниците да се опитат да бъдат по-активни. Това би привлякло и нови членове.
- Да се направи и интерактивна геореферирана карта със снимки. Искаш да отидеш някъде и отваряш картата да видиш кой е бил там и какво е снимал.
4. Какъв би бил моя принос, за да стане форума уютно местенце.
Да бъда по-активен участник. Както Неделчо писа - ако има смисъл. Да си изпълнявам обещанията, за коментиране на снимки в конкурса. Преди години поех инициативата за организиране на "фотошматкания около София". Ако има интерес - мога да я възстановя. Да организирам някой пленер - вече направих един такъв в Чипровци преди 7 години.
Аватар
5-rakiev
Loyal Member
 
Мнения: 643
Регистриран на: 23 Юни 2009, 19:57
Местоположение: София
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Петър

pentaxfanclub - "е tutto finito" или светло бъдеще?

UNREAD_POSTот sibirska на 14 Авг 2017, 13:58

Няма хора в 14:55.

КОЙ Е НА ЛИНИЯ
Потребители разглеждащи този форум: jorro_z, sibirska и 0 госта


Няма движение във форума. Последната тема която пуснах имаше един отговор и 182 пъти видяна. От тези 182 само един ли знаеше? Право на dibat за отговора.

sibirska
 
Мнения: 31
Регистриран на: 12 Фев 2016, 15:25
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Свилен Георгиев

pentaxfanclub - "е tutto finito" или светло бъдеще?

UNREAD_POSTот jorro_z на 14 Авг 2017, 14:31

Да напиша и аз тогава няколко реда (впрочем, сигурно ще са повече, че съм обяснителен по натура). Надявам се, никой да не се засегне от написаното, приемайки го като лична конфронтация - нямам изобщо такава цел, а пиша това, което действително мисля.

1. Какво не ми харесва:
Широкото навлизане на други марки във форума. И не просто навлизане, а практическо изместване на акцента на форума към фотографията като цяло, вместо към конкретната марка. Бих желал да поясня мисълта си, за да не бъда разбран погрешно!

Заглавието на този форум е: ПЕНТАКС ФЕН КЛУБ.
Не е нито "Клуб на красивата снимка", нито "Клуб на всички различни марки", нито "Фотографски клуб".
А именно - ПЕНТАКС ФЕН КЛУБ.

Още при създаването на ТОЗИ форум, основния акцент (тогава) беше върху марката Пентакс. Разбира се, никой не отрича, омаловажава или оплюва другите марки фотографска техника! В никакъв случай! Нито самата фотография като цяло, нито качествените снимки, направени с друга техника. По-скоро мисля, че основната идея беше форумът да е тясно марково специализиран, подобно на https://www.pentaxforums.com/. Може би, подобно на марковите автомобилни клубове - БМВ, Волво, Мерцедес и т.н..

За мен лично тази идея означаваше: Място, където да се обсъжда КОНКРЕТНО техниката Пентакс (специфичните неща, различни от другите марки), обективи, начин да снимане, особености, режими, модели апарати, слухове и прочие, но специфични пентакски неща. Винаги съм влизал във форума единствено с цел - да науча нещо ново, нещо различно за апарат/обектив/каквото-и-да-е ПЕНТАКС. Да, фен съм на марката, макар че имам и други апарати.

Фотографски сайтове - бол. И български, и чуждестранни. Там винаги може да се обсъждат и четат общите за фотографията неща - композиция, светлина, оптика (принципно) и т.н. Но специфично за марката Пентакс, и то на български - ето това мислех, че представлява ТОЗИ форум.

За мое съжаление това вече не е така. Честно казано, очаквах да се случи нещо подобно, но в по-малък мащаб... а не както сега - по-голямата част от активните потребители да искат пълно неглижиране на марката Пентакс в името на общо-фотографски теми, които могат да бъдат прочетени и обсъдени на още 100 други места.

Аз дойдох преди години в този форум именно заради марката. Сега, когато марката се свежда само до заглавието на форума, а повечето от качваните снимки и писаните коментари се отнасят до други марки - ами честно казано, това изобщо не ми харесва. Лично мнение, което не натрапвам на никого.

Второто нещо, което наистина ми липсва, е (както казва и Петракиев) - събирането на пленери и фоторазходки. Преди години се правеше редовно... и беше адски хубаво. Разбирам, че в днешно време все по-трудно става организирането на едно такова събитие, и то за хора от цялата страна. Но все пак мисля, че поне веднъж годишно бихме могли да се събираме.

И третото нещо, което не ми харесва (през последните 2-3 години), е силният негативизъм по отношение на марката Пентакс от страна на някои членове на форума. Забележете, аз не твърдя че не са прави! Вероятно са, особено от тяхна гледна точка. Това, което не ми харесва и ме дразни е - че негативизмът БИ МОГЪЛ да бъде избегнат, но това не се прави, и то съвсем съзнателно от някои хора. Тези хора може и да имат прекрасни фотографски умения, но културата им на общуване търпи сериозна критика.

Как би могъл да бъде избегнат негативизмът? Ами просто: Не ти харесва нещо Пентакс? Няма проблем, това е абсолютно нормално. Или го приемаш както е, или сменяш нещото (марката). Не е нужно обаче да го развяваш и натякваш на всички, и то с тон, че едва ли не е престъпление някакво, че нещо си там не било направено, както на теб ти се иска. При това тези мнения обикновено не са в резултат на нечие питане, а чисто и просто демонстративно-декларативни. Казано с две думи - "Никой не ме пита, ама аз да си кажа".

2. Какво ми харесва:
Харесва ми марката Пентакс (със всичките й недостатъци), и ми харесва да откривам нови, неизвестни за мен неща, свързани с тази марка. За някои това може и да е фенщина, за други - фанатизъм, за трети - глупост. За мен лично това е просто интерес и хоби. Впрочем - харесват ми и други неща, включително и в областта на фотографията, но не ги смесвам с марката Пентакс. Разделение по интереси, така да се каже.

Харесва(ше) ми събирането на пентаксаджиите във пленери - Казанлък, Кърджали, Чипровци, Копиловци...

Харесва ми (ще повторя вече казаното преди мен) отзивчивоста в отговорите на нечий въпрос. Доколкото (и когато) мога, се старая и аз да отговарям максимално полезно.

Харесва(ше) ми и идеята за конкурсите, но както виждаме всички - вече се изчерпа във формата, в който е в момента. Седмичните конкурси са сравнително доста ограничени по условия и с кратък срок, а месечните - с твърде дълъг период и като цяло малко абстрактни. Тук мога да дам едно

Предложение: Конкурсът да бъде само един, но при следните правила:
1. Без тема. Тоест, да се остави по-голяма свобода за творчество. Строгото спазване на тема е вероятно нещото, което най-много затормозява участието в седмичния конкурс в момента.
2. Без сериозни ограничения по отношение на обработката. Разбира се, чистата фотография е нещо чудесно, но за днешното съвремие визуалната обработка се е превърнала на практика в част от фотографския процес.
3. Без ограничение кога точно (в какъв период от време) е заснет кадъра. Някои по-стари кадри не могат да бъдат лесно повторени, а биха могли да бъдат много силни участници в конкурс.
4. Срок. Тук вече нещата са малко сложни, тъй като 1 седмица ми се струва твърде къс срок *, докато цял месец ми се струва твърде дълъг **. Затова предлагам компромис - 10 дена (т.е. 3 пъти месечно) или 2 седмици.
* - защото доста често се оказва, че през седмицата имаш само 1 или 2 дни възможност да снимаш, и то именно последните 1 или 2 дни.
** - защото след първите 10-15 дена вече става скучно без резултат и се откъсваш от конкурса.
5. Задължително (според мен) условие - снимката да бъде направена с техника Пентакс. Не е нужно да се доказва чрез ЕКСИФ или клетвена декларация, това е въпрос на съвест на участника.
6. Брой кадри от участник. Предлагам всеки да може да участва с повече от 1 кадър, но без да се прекалява, разбира се. Така донякъде се преодолява феномена "аз харесвам точно това, но другите харесват повече друго".
7. Оценка. Предлагам оценката да се формира на принципа - всеки да може да напише за всеки отделен кадър-участник "Кадър ХХХ - Харесва ми" или "Кадър ХХХ - ДА", и накрая да се броят точки (за всеки кадър с "Харесва ми/ДА"). Или, ако има възможност, да се направи форма тип "анкета" с имената/номерата на кадрите участници, и да се маркира повече от една позиция. Едноличното журиране има своите добри страни, но мисля, че е малко ограничаващо в този случай.

3. С какво мога да допринеса във форума:
Вероятно най-доброто, което мога да направя е - отговор на въпроси. Тоест, нови членове, нови пентаксаджии ако питат нещо, което не знаят, ако искат да направят нещо по определен начин, но не знаят точно как - с удоволствие бих им отговорил (стига аз самия да знам). Моите интереси са основно в макро-фотографията, фотография на диви животни/птици и астро-фотографията, по-малко - портретна (предимно черно-бяла) фотография и донякъде пейзажи, но нямам физическата възможност често и редовно да ходя по подходящи локации за това.

Желая хубав ден/нощ на всички!
:beer:
PENTAX K-5 | CHINON CG-5 | PENTAX P30n | ZENIT 11 | KIEV 60 TTL
Обективи: 30
Аватар
jorro_z
Site Supporter
 
Мнения: 708
Снимки: 0
Регистриран на: 13 Юни 2008, 16:34
Местоположение: Стара Загора
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Жоро Захариев

Следваща


Назад към ПРЕДЛОЖЕНИЯ И ВЪПРОСИ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта