Цената е фактор, но когато човек иска точно това, не го бърка. Само да кажем в темата, че като чисто нов, Pentax 16-85 е 1219лв а Nikkor 16-85 се продава за 1149лв ама в промоция -100лв. Така към днешна дата цените на чисто нови тези два обектива са с еднакви цени. Проблема е във вторичния пазар, единия пазар не е наводнен, а другия е, и от там и цените са съответно 800лв срещу 450/550лв. Да не всеки би взел толкова скъп, варио, китов обектив, по добре нещо твърдо и светло, ама то не е скъпо

защото е твърдо и светло. Да ама аз предпочитам за пътуванията си нещо подобно + 55-300 (в случая с тази марка), ама това го виждам аз, като система за туризъм. Ще кажете, че 18-135 върши същата работа, може и така да е, само че 2мм широко са ми по добре от по дългото. Аз 18-135 си го представям както 18-140 на Никон, а от него не бях впечатлен. Съжалявам че сравнявам Пентакс с Никон , но тези марки са ми по пресни, с Панасоник снимах много отдавна, а там говорим за безогледалка. Та да го бъде или не всеки си решава сам за себе си. Що се отнася до 17-50 или 17-70 съм съгласен за това, че са евтин вариант, като решение за тези дължини и не им оспорвам качествата им, но и те си имат своите недостатъци.