Едно странно стечение на обстоятелствата

Основи на Фотографията, Режими на снимане, Осветление

Модератор: Модератор

Едно странно стечение на обстоятелствата

UNREAD_POSTот shtrak на 23 Дек 2015, 22:55

Искам да разкажа една история по възможно най обективния начин, но едва ли ще се сдържа да е толкова обективен колкото ми се иска. Вие си направете заключенията. Понеже става дума за един друг магазин, затова сложих темата тук. Ако не е уместно - може да се премести. Ако нарушава правилата - нека се изтрие. Аз съм си направил моите изводи, просто искам всеки да ги направи за себе си.

От доста време се озъртах за някой светъл обектив f < 2.8, голяма диафрагма - нещо "средно широко" :) Търсих оглеждах, рових за цени - тук и в ebay. Мислех за DFA 50, FA43, DA* 55, 35 Limited Macro и някои други.
Покрай черния петък се поразворих по внимателно в очакване да изкочи заека.

В крайна сметка много ми хареса DA* 55, и поради ред причини (най вече известните SDM проблеми) се реших да го взема нов от Фотосинтезис на промоция за 1179 лева. Исках да е нов, понеже DA* 16-50, DA* 50-135 и да им умре мотора, може с лек трик да се ползва афтофокуса по стария начин - чрез отверката на апарата. При DA* 55 тази опция липсва.

Та, понеже въпросния обектив се предлагаше и на изплащане с 0% лихва, реших да не набутвам парите накуп, все пак нищо не губя и ще имам повече пари кеш.
Така, на 17 декември го поръчах, на 18 декември дойде с куриера и бях безкрайно щастлив. И тук започнаха странните неща:
Направи ми впечатление, че кутията е леко мърлява по ръбовете - рекох си "сигурно от местене, стоене - трябва да е нормално"
Махнах предната капачка на обектива и бях леко озадачен от количеството видим прах на челната леща. Продухах го с духалка (от тези за почистване на обективи).
Махам задната капачка, за да го сложа на апарата - същата работа. Продухах и там.
Направих един оглед без капачки с отворена диафрагма и просто око - абе имаше си прашинки вътре на места, а и на едно място нещо странно като дефект на някоя вътрешна леща. Рекох си може да ми се струва, или да е някакъв по особен отблясък от нещо си, въпреки че си беше на едно и също място независимо как го въртя.
Оставих го да се климатизира и го сложих на апарата. SDM-a не зацепи от първия момент. След няколко щракания на бутона - sdm-чето се раздвижи и повече нямах проблеми с него.

Направих тестови кадри, калибрирах му фокуса от апарата на +3 или +4 и в неделя си поснимах доволно. Направи ми впечатление само, че на по далечни разтояния не фокусира добре, но може и да съм объркал с калибровката на фокуса.

Все още нещо ме човъркаше с тоя обектив. Сетих се, че в кутията нямаше от тези влагоабсорбиращи пакетчета.
Освен това ми направи впечатление, че обектива вече не е наличен във магазина на фотосинтезис и цената вече не е промоционална. Първата ми мисъл беше, че е мострена застояла бройка, но знае ли човек...

Пуснах тази тема - http://pentaxfanclub.com/forum/viewtopic.php?f=12&p=74301#p74301
След съвети на ЛС, направих снимки и клип със лед осветление през обектива - мале, мале... толкова прашец даже и не подозирах че има. Та се замислих - WR обектив с прах. Звъннах в happyfoto или fotoprint ли беше (официалния сервиз на Pentax за България) - помолих ги да проверят по сериен номер дали обектива не е бил ремонтиран. Излезе, че не е влизал при тях за ремонт.

Последва най-мъчителната за мене част - разделянето със страотния обектив.
Пратих е-майл на фотосинтезис на 15 декември сутринта:
"Здравейте,
От доста време се замислях да си закупя Pentax DA* 55 f1.4. С настъпването на черния петък започнах да разглеждам офертите на наши и чужди магазини. Понеже съм пазарувал от ваш магазин във Варна, съм си изградил положително мнение за вас.
За мое огромно съжаление в четвъртък направих поръчка на въпросния обектив с промоционална цена от 1179лв. След моята поръчка промоцията изчезна заедно с наличнастта ви.
Лошо впечатление ми направи лизинговата оферта без оскъпяване. Въпреки моите забележки по телефона, все още пише, че първоначална вноска няма (вижте прикачения файл). И все още не мога да си обясня защо ме убеждавахте, че трябва да платя, а в същото време не сте коригирали информацията.
Както и да е, в петък си взех обектива от Speedy и започнаха моите разочарования.
Челната и задната леща бяха пълни с прах - продухах ги с помпичка. Викам си - айде малко прах не е проблем сигурно е бил последна мострена бройка.
Вътре в обектива виждам прашинки - Как даже е възможно WR обектив (влаго, прахозащитен) нов, а да има прах вътре?????
На следващия ден откривам, че този обектив нещо му бяга фокуса. Не претендирам за професионален тест, но направих в домашни условия със ставив и максимално старание от моя страна теста описан тук - http://www.dphotojournal.com/focus-test-chart.pdf
Оказва се обектива при бленда 2.8 фокуса бяга напред с половин ДОФ. Там където си мисля че фокусирам едва започва ДОФ-а.
В мен започнаха да се пораждат грандиозни конспиративни теории :)
Направи ми впечатление, че стандартното влагоабсорбиращо пакетче липсва.
След два дена размисъл опаковах обектива така както го взех.
В предвид гореописаната ситуация искам да ми замените обектива с наистина нов такъв! Мисля че имам пълното право след като си плащам за нов обектив да получа нов. Без значение че съм го платил на промоция.
Ако евентуално нямате възможност в рамките на една седмица да ми доставите нов обектив, бих искал да се възползвам от законовото си право по чл.50 ал.1 от ЗЗП.
Като става дума за закони - също лошо впечатление ми направи, че в онлайн магазина не ви е вярна информацията за срока на връщане на стоките. От около една година законовия срок е променен и вече не е 7 дена както вие твърдите. Оставям ви сами да се информирате какви са законите и да коригирате информацията си. В момента реално заблуждавате клиентите.
Благодаря ви за вниманието, очаквам отговор в рамките на деня, както и някакви инструкции как да ви пратя обектива."


Последва цял ден мълчание. Вечерта го препратих и на другия мейл - централния на магазинната мрежа.
Следващия ден няколко пъти се пробвах да звъня по телефона и все ме препращаше на гласова поща или ме отхвърляше. Разгеле следобед след 2 часа успях да се свържа при което последва горе долу следния отговор - "говорили сме с вносителя за експресна доставка, все още нямаме отговор, като получим ще се свържем с вас". Много хубаво, ама аз мога ли два дена да стоя в недоумение какво става???

На следващия ден - 17 декември ми звъннаха да ми съобщят че е поръчан експресно и в понеделник обектива ще е в БГ (не се сещам дали за София ставаше дума или за моя град). Та се разбрахме в петък - 18ти да го пратя обратно. :yahoo: Викам си УРА - супер новина!

Та на 18-ти съм приготвил обективчето за връщане. Понеже нямах никаква информация как да го пратя (какво да пращам с него (гаранцията дали е нужна), да му пускам ли застраховка по куриера, с кой куриер) им писах пак един мейл да ми кажат всичките детайли по връщането, като упоменах че по ЕКОНТ ми е по удобно, понеже ми е наблизо. Едва тогава ми отговориха, че връщането може да е за тяхна сметка само ако е по Speedy. Аз дори не предполагах, че ще си поемат и връщането и не ми се струва по принцип логично, но се зачудих защо тази информация липсваше из цялата ни кореспонденция и никъде в сайта не беше упомената.

Следобяда на 18-ти получих обаждане, което горе долу гласеше това "За съжаление от вносителя ни казаха, че няма как до края на годината да дойде обектива във България, евентуално за следващата, но нищо не можем да гарантираме. Вие сигурно сте го пратили обратно, ако искате пратете IBAN да ви върне парите."
:cry: Бях доста тъжен, но така или иначе се бях подготвил нищо да не стане.

Във вторник си получих парите обратно (първоначалната вноска по безлихвения кредит). Аз си мислех, че ще ми изплатят цялата сума, понеже те би трябвало да са я получили от банката, а кредита си е между мен и банката. Та бях леко озадачен. След един мейл ме увериха, че ще ми прекратят кредита, но не знам защо през цялото време все им куца комуникацията с клиента? Коректни бяха - да, но липсата на информация към клиента (мен) дори и за дребни за тях неща (които за мен са големи) е просто ужасна. Все трябваше с ченгел да им вадя думите.

Но както и да е. Продължих да се чудя какво да правя, понеже обектива наистина ми хареса. Предполагам ще рискувам с ebay. Под рискувам имам впредвид да попадна на читава бройка без проблем със SDM-a. Пазарувал съм и обективи и фотоапарати от ebay. И въпреки че са били втора ръка - винаги са били в перфектно състояние. Може човек да ги обърка с нови, за разлика от новия обектив от фотосинтезис.

Докато си мислех за компромисни варианти, по някое време ми щукна да проверя дали служайно фотосинтезис не са пуснали обектива като "мострена бройка" с доста намалена цена. Идеята ми беше, ако примерно го продават във състоянието в което е на доста по ниска цена (като за втора ръка -40-50%) - да го купя, понеже ще ми е изгоден тогава. Не е проблем да се прати на профилактика - не е толкова скъпо все пак.
Озадачих се, та чак ми стана смешно - същия обектив е наличен за продажба, но вече не е на промоция. Няма абсолютно никаква информация от сорта "върнат", "мострена бройка" или каквото и да е друго...

За сефте ми се случва подобно нещо. Купувал съм онлайн от БГ сайтове стоки обозначени като мострени бройки. Първия ми апарат го купих през ebay от Германия (нов), втория - втора ръка от Япония. Един обектив съм купувал от Великобритания, един от Япония. Навсякъде всички дават максимално много информация. То няма какво да питаш нещо допълнително. Стоките са в перфектно състояние - почистени, минали профилактика, лъснати, работещи. Дори и гаранция дават някои от по големите продавачи. Други имат return policy - може да върнеш стоката в рамките на 14 или 30 дена, ако не ти хареса.
Продавам: Pentax K-5
Търся: Pentax К-3 или Pentax K5 IIs, както и една торба пари :ha-ha:

shtrak
Loyal Member
 
Мнения: 257
Снимки: 0
Регистриран на: 04 Яну 2012, 01:54
Рейтинг: 1 (100%)


Share On

Сподели във Facebook Facebook Сподели в Twitter Twitter Сподели в Digg Digg

Re: Едно странно стечение на обстоятелствата

UNREAD_POSTот gri на 27 Дек 2015, 17:54

Без коментар. Не е готино това. Особено че пак го пускат без инфо за състоянието

Аватар
gri
Loyal Member
 
Мнения: 455
Снимки: 3
Регистриран на: 03 Сеп 2010, 15:55
Рейтинг: 1 (100%)Назад към ОБЩИ ДИСКУСИИ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта