Появи се на бял свят още един китак. Обаче този китак е малко по-така. На пръв прочит изглежда с доста добри данни, явно това ще по-скоро надежден работен обектив, от колкото, бюджетен пластмасон. Мисля че с този обектив вече са запълнени всички критични празнини в линията от фокусни разстояния.
Текстът на официалната новина и технически подробности за обектива
Вече някой спомена, но и на мен този обектив много ми на помня на новия Тамрон 24-70/2.8.
Прави ми впечатление, че пак се появява понятието SDM. В прес релийза пише, че това е нова версия на технологията. Ако този обектив има нещо общо с тамронския, то може би новия SDM e този път истински рингов ултрасоник мотор. Това не може да не ме радва повече. Интересно защо обаче обектива не е DFA* като обявения в началото на годината 70-200/2.8. А освен жълтата лентичка също никъде не видях да е споменато SP покритието като технически параметър, което малко ме разочарова и едновременно с това озадачава, понеже обектива е обявен като WR. Всички WR обективи досега имат SP покритието, както много, които не се WR. Може прсто да е пропуснато в описанието. Като говорим за това 70-200 е обявен като AW а този новия като WR, аз така и не разбрах каква е разликата между двете.
Изглежда Рико са решили, че отрочето на Тамрон (ако е) не е достойно за премиум линията със звездичка на PENTAX, но с тази цена от около 2500 лъва, не стои и като просто "китак".