от nicko на 31 Авг 2015, 11:41
Варианти за проблема има много. Ако съм разбрал правилно, механизма на блендата блокира на f2 и докато не му помогнеш, като бутнеш лостчето си седи там.
Според мен смисъл да се носи на ремонт и да се поправя точно този обектив няма, особено предивд ниската му цена и качеството на картината. Ако се навиеш да го отваряш сам и да се опиташ да ремонтираш или имаш приятел, който би се навил - защо не? Иначе всичко над 10 лв разходи по обектива го намирам за излишен разход.
Има хора, които биха го спасили от носталгия. Някои биха казали, че картинката му не е толкова лоша - съгласен съм, но е далеч от върха на сладоледа. Дефакто обектива здрав е с пазарна цена около 40 лв. За същите пари се намират и други добри кандидати на К байонет, включително и по-евтини понякгоа. Чинон 50 1.7 излиза и за по 30 лв периодично, а е в пъти по-добър оптически.
Реално да се върнем на темата, проблема може да е от омаслена бленда, през боклуче, което да е застанало някъде в механизма, до нещо криво вътре по механизмите. Докато не се отвори, едва ли ще може да се разбере.