Как да си направим инфра ред трансмитер

Светкавици, Преходници, Телеконвертори...

Модератор: Модератор

Как да си направим инфра ред трансмитер

UNREAD_POSTот Adept на 01 Яну 2013, 21:29

Защо е нужен такъв трансмитер е ясно,но ще изтъкна следните причини,не винаги е нужно да има фронтално осветяване на обекта,ниска консумация,висока реакция на оптичните синхронизатори, само 1 Джаул излъчвана мощност,светкавично достигане до готовност на трансмитера - части от секундата,практически неограничен живот на лампата.Не на последно място,готовите маркови устройства,са изградени точно така а цената им...
В моя случай използвам светкавица Minolta electro.3. Причината ,маломощна,захранва се с 2 батерии,ограничител на захранването при достигане на зададено високо напрежение,синхронен генератор.Минус - 200v на синхроконтакта.Което налага да се направи понижител на напрежението,към синхроконтакта.
Натрупващия електролитен кондензатор е заменен с 10 микрофарада 400 волта.
Инфрачервения филтър се изработва от черно CD или DVD медия като му се премахва алуминиевия слой от горната страна,също може да се използва вътрешноста на дискета,като тя практически е готова.
При мен въпросното устройство,при пряка слънчева светлина,включва светосинхронизаторите от 9м.това е максималното разстояние в къщи-трябва да кажа,че и синхронизаторите,които ползвам са изработени от мен и са активни ,тоест имат собствено захранване,усилвател и дискриминатор.Нямам пасивни китаянци или други но по сметки ако работите с подобни - схемите са ми познати - просто трябва да се увеличи стойноста на кондензатора от 10 микрофарада на 47 микрофарада/400 волта.
Ако има интерес съм готов да помогна.
Ето така изглежда продукта в разглобено състояние и монтирани елементи и в сглобено.
PICT0001.jpg
PICT0001.jpg (1.26 MIB) Прегледано 383 пъти

PICT0003.jpg
PICT0003.jpg (1.44 MIB) Прегледано 383 пъти

Аватар
Adept
Site Supporter
 
Мнения: 969
Регистриран на: 01 Яну 2009, 21:42
Местоположение: София
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Пламен Б. Петров


Share On

Сподели във Facebook Facebook Сподели в Twitter Twitter Сподели в Digg Digg

Назад към PENTAX АКСЕСОАРИ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта