Отзиви за CANON 5D

Място за дискусии за филмова и цифрова фото-техника на други произвадители (Canon, Nikon, Olympus, Fujifilm и т.н.)

Модератор: Модератор

Отзиви за CANON 5D

UNREAD_POSTот zyl elen на 12 Юни 2012, 09:04

eOn,Павка,обективите мисля само 2 ръка да ги вземам...70-200/2.8 нестабилизирания е към 2000лв(в Щатите е 1000 $),а 100-400 върви по 1500-1800лв.Ама нещо се отказах от 5Д.Няма прахо- и влаго- защита,не е за прахоляк по състезания.Май засега ще ъпгрейдна до Пентакс К5,с неговото използваемо високо ИСО определено ще има какво да се извади още от обективите-много има за вадене даже.Един обектив ако на фулфреймско тяло си шляпаш на ИСО 100,на кропката трябва да шляпаш със него на 400,кропките си плачат за светло.Пък ФУЛ ФРЕЙМ,живот и здраве,като се опаричим ще му мислим.Просто натам е пътя е за развитие на човек който го влече фотографията.Колкото до парите Павка,има една поговорка-КЕФА ЦЕНА НЯМА!В нашия слушай "кеф" не е в цървулския вариант(като хапване и пийване),просто правиш нещо което ти пълни душичката,доволен си че си НАПРАВИЛ нещо,което е дошло от дъното на сърцето ти.Не знам дали ме разбираш,не ме бива много в излиянията.Поздрави! :beer:
zyl elen
Loyal Member
 
Мнения: 971
Регистриран на: 05 Юли 2009, 13:42
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Ивайло


Share On

Сподели във Facebook Facebook Сподели в Twitter Twitter Сподели в Digg Digg

Отзиви за CANON 5D

UNREAD_POSTот eOn на 12 Юни 2012, 19:16

zyl elen написа:eOn,Павка,обективите мисля само 2 ръка да ги вземам...70-200/2.8 нестабилизирания е към 2000лв(в Щатите е 1000 $),а 100-400 върви по 1500-1800лв.Ама нещо се отказах от 5Д.Няма прахо- и влаго- защита,не е за прахоляк по състезания.Май засега ще ъпгрейдна до Пентакс К5,с неговото използваемо високо ИСО определено ще има какво да се извади още от обективите-много има за вадене даже.Един обектив ако на фулфреймско тяло си шляпаш на ИСО 100,на кропката трябва да шляпаш със него на 400,кропките си плачат за светло.Пък ФУЛ ФРЕЙМ,живот и здраве,като се опаричим ще му мислим.Просто натам е пътя е за развитие на човек който го влече фотографията.Колкото до парите Павка,има една поговорка-КЕФА ЦЕНА НЯМА!В нашия слушай "кеф" не е в цървулския вариант(като хапване и пийване),просто правиш нещо което ти пълни душичката,доволен си че си НАПРАВИЛ нещо,което е дошло от дъното на сърцето ти.Не знам дали ме разбираш,не ме бива много в излиянията.Поздрави! :beer:


Много добре си го казал!
:OK: :beer:
Изображение

Аватар
eOn
Loyal Member
 
Мнения: 429
Регистриран на: 20 Окт 2008, 08:11
Рейтинг: 1 (100%)
Име: Павката :)

Отзиви за CANON 5D

UNREAD_POSTот bobbyfuego на 14 Юни 2012, 11:41

Моля спазвайте добрия тон!
Форумът не е място на изясняване междуличностни проблеми. Използвайте личните съобщения за тази цел.
_

Аватар
bobbyfuego
Site Admin
 
Мнения: 1157
Снимки: 24
Регистриран на: 13 Юни 2008, 09:37
Местоположение: София, България
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Боян Тепавичаров

Отзиви за CANON 5D

UNREAD_POSTот bobbyfuego на 14 Юни 2012, 12:27

А сега да се върнем на темата:

Първо искам да изразя мнението, че спор от рода има ли смисъл от фулфрейм е напълно безпредметен. Това зависи само от нуждите или предпочитанията на всеки фотографиращ.

Не съм ползвал за повече от 10-ина кадъра "фулфрейм" камера, но поне мога да накратко разкажа какви теоретични познания имам по темата.
(изписаното отдолу е при положение, че сравняваме камери с различен по площ сензор/филм и разглеждаме резултатната снимка на хартия или на монитор с еднакъв размер.)

Като цяло по-голямата площ на светлочувствителната медия (филм, плака, сензор и други) има положителен резултат върху качеството на изображението. Това е основно положение в теорията на фотографията. Колкото по-голяма е площта на филма/сензора толкова по-малко пъти ще бъде увеличено изображението при отпечатване или гледане на монитор. От това произлизат няколко следствия: всички дефекти от използваната оптика ще бъдат увеличени също толкова пъти по-малко в зависимост колко пъти е по-голяма площта на филма/сензора. Следователно, хроматичните аберации, кома и т.н. ще личат по-малко. На кратко това означава, че по-големия филм/сензор е по толерантен към по-некачествените обективи.

Също така в общи линии сензорът с по-голяма площ разполага с по големи фото-детектори (пиксели), които съответно генерират по-малко шум, а филма с по-голяма площ разполага с много повече сребърни зрънца, които при съответното по-малко увеличение личат по-малко.

В някои случаи по-големия сензор/филм може да има негативно влияние върху качеството на изображението. По-голямата площ на сензора/филма практически означава по-голяма и по-тежка камера, която се управлява по-трудно, бавно и неудобно. Което може до доведе до влошаване на изображението, изпускане на момента и т.н. Това е по принцип и важи предимно като сравняваме истински фотоапарат с тези които са 35мм и 35мм кроп. Ако сравняваме APS-C камера с 35мм камера, разликите са незначителни от гледна точка на тегло и удобство.

В някои случаи по-малкия кроп сензор има предимства пред по-големия фулфрейм сензор.
(тук говоря само за този случай и не намесвам други формати и медии).

Когато се използва обектив проектиран за 35мм филм с камера с APS-C сензор, върху сензора попада само най-качествената част от изображението на този обектив - централната. Това обаче не важи за новите обективи проектирани за APS-C формата.

Когато се използва широко ъгълен обектив проектиран за 35мм филм с камера с 35мм (фулфрейм) сензор, се получава леко винетиране, което при снимане с филм не се проявява. това е заради специфичността на сензорната технология, която е чувствителна към ъгъла на попадане на светлината към повърхността на сензора. Това не важи за новите модели "фулфрейм" обективи, които са проектирани за дигитален 35мм сензор.

накратко по темата за остротата на изображението и фулфрейма:
Да има значение. При кроп сензор и фулфрейм сензор с еднакви обективи, фулфрейма печели.
НО!
В повечето случаи съвременните кроп обективи са значително по-"остри" за да компенсират по-малкия сензор. Поне така се твърди.
_

Аватар
bobbyfuego
Site Admin
 
Мнения: 1157
Снимки: 24
Регистриран на: 13 Юни 2008, 09:37
Местоположение: София, България
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Боян Тепавичаров

Отзиви за CANON 5D

UNREAD_POSTот zyl elen на 14 Юни 2012, 13:23

Благодаря за сериозния отговор Боби! :OK: Май ще изцедя още малко обективчетата с един PENTAX K5.Ако някой си продава неговия-вземам го на момента! КРАЙ НА ТЕМАТА
zyl elen
Loyal Member
 
Мнения: 971
Регистриран на: 05 Юли 2009, 13:42
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Ивайло

Предишна


Назад към ФОТОАПАРАТИ от ДРУГИ МАРКИ

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта