Страница 1 от 1

К 500 Недоекспонира при първа снимка

UNREAD_POSTПубликувано на: 10 Авг 2018, 11:40
от Yaki
Здравейте,
Наскоро си купих Tamron 17-50/2,8 и забелязах странно поведение на апарата, което се повтаря, затова реших да споделя и да попитам дали е сериозен проблемът или няма за какво да се притеснявам. Става въпрос за следното:
Когато включа апарата първите снимки излизат силно недоекспонирани. Като сменя фокусното разстояние или блендата и апаратът измери втори път светлината, снимките вече са ОК. С другите ми обективи не се е случвало този проблем да се повтаря. Може да не експонира правилно понякога, но е редовно и по един и същ начин.
Някой има ли идея на какво може да се дължи това? :roll:

К 500 Недоекспонира при първа снимка с Tamron 17-50

UNREAD_POSTПубликувано на: 11 Авг 2018, 10:48
от markovo
Здравей, колега.

Не казваш в какъв режим снимаш. Препоръчвам ти AV. Това, което ми идва на акъла е, че може недоекспонираните снимки да са при напълно затворена бленда. Не знам каква би била причината за това, но виж с какви стойности са снимани. Имал съм същия обектив на K-30, но не съм имал такива случки.

К 500 Недоекспонира при първа снимка с Tamron 17-50

UNREAD_POSTПубликувано на: 11 Авг 2018, 12:29
от dreamer
Можеш да започнеш с внимателно почистване на лицевата част на байонета на тялото (включително и контактите). После почисти и байонета на обектива и неговите контакти. Блендата на обектива е механична, провери дали се движи леко. Не трябва да запъва никъде - опитай при различни милиметри на зума. Огледай за луфтове на лостчето - опира ли някъде. Сравни с друг обектив.
Батерията/иите на апарата? 4 или 1? Опитай с други батерии.
Изпускан ли е обектива?

К 500 Недоекспонира при първа снимка с всякви обективи

UNREAD_POSTПубликувано на: 11 Авг 2018, 16:51
от Yaki
Благодаря за съветите.
Първо пробвах с почистването на байонета и на апарата и на обектива - с малко спирт върху кърпичка за очила - учудващо колко чернилка се е събрала по контактите :o изчаках да изсъхне макар видимо да нямаше влажни петна и пробвах - даде същата грешка. След това се сетих да си прегледам настройките и като ги преглеждах видях че е включена AE-L with AF Locked. изключих я и после като рестартихах апарата спря да прави тази грешка. Не знам дали е от това или почистването е дало резултат с малко закъснение, но съм доволен че си реших проблема.
Благодаря ви.
п.п. Май е добра идея да си почистя байонетите и на останалите обективи :?

п.п. при проба след два часа пак се появи, същия бъг :roll: само че се оказа че и с останалите обективи го прави същия номер, което ме навежда на мисълта, че проблемът е в тялото.
п.п.п. Още нещо което установих - две последователни снимки с един и същ екзиф - еднана почти тъмна другата съвсем нормална. много странно явление е това. прилагам кадрите с екзифа
YAKP7776.jpg
Първата снимка след включването
YAKP7776.jpg (55.51 KIB) Прегледано 1526 пъти

EXIF-Data
Image taken on: 11 Авг 2018, 18:25
Focus length: 50 mm
Shutter speed: 1/500 Sec
F-number: F/5
ISO speed rating: 100
Flash: Flash did not fire, compulsory flash mode
Camera-model: PENTAX K-500
Exposure program: Aperture priority
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern

YAKP7777.jpg
втората снимка
YAKP7777.jpg (70.46 KIB) Прегледано 1525 пъти

EXIF-Data
Image taken on: 11 Авг 2018, 18:26
Focus length: 50 mm
Shutter speed: 1/500 Sec
F-number: F/5
ISO speed rating: 100
Flash: Flash did not fire, compulsory flash mode
Camera-model: PENTAX K-500
Exposure program: Aperture priority
Exposure bias: 0 EV
Metering mode: Pattern

К 500 Недоекспонира при първа снимка

UNREAD_POSTПубликувано на: 11 Авг 2018, 19:41
от dreamer
AE-L with AF Locked - аз снимам така и няма проблеми.
Вероятно тялото има нужда от профилактика или ремонт. Ще трябва да го занесеш за диагностика.

К 500 Недоекспонира при първа снимка

UNREAD_POSTПубликувано на: 12 Авг 2018, 02:33
от dinio84
K500 е реално К50, но без свветещи точки във визьора. Детска болест на К50 ( както и на К30, КR и други тела от по ниския клас преди това) е соленоида, който управлява блендата. Точно това се вижда и от снимките - меренето отчита, че на тази бленда и при тази светлина, скоростта трябва да е 1/500, но въпросния соленоид просто не отваря блендата - затова и двете снимки имат еднакъв ексиф, но са различно експонирани... Колкото и да са здрави Пентакс апаратите, за съжаление и те си имат кусури... Мисля, че е редно да потърсиш помощ от специалист, щом го прави със всички обективи или да караш така докато проблема не започне да се проявява постоянно.
Другия вариант е да си напрвиш ''подранил'' подарък за коледа с нещо по-ново :beer:

К 500 Недоекспонира при първа снимка

UNREAD_POSTПубликувано на: 13 Авг 2018, 05:37
от Todorov

К 500 Недоекспонира при първа снимка

UNREAD_POSTПубликувано на: 13 Авг 2018, 08:51
от Yaki
Благодаря за коментарите, ще видя дали да се възползвам от услугите на официалния сервиз, от който досега винаги съм бил доволен, или да изчакам още малко и направо да сменя тялото. Кое от двете ще стане още не знам, но ако ми се открие възможност, определено бих сменил тялото с по-ново.

п.п. Някой знае ли колко може да струва един соленоид, ако се окаже че това е проблемът и трябва да се сменя? Да знам дали изобщо да планирам ремонт или просто да оставя апарата на доизживяване.

К 500 Недоекспонира при първа снимка

UNREAD_POSTПубликувано на: 10 Яну 2019, 10:30
от Yaki
Предвид липсата на финанси в момента и понеже апаратът съвсем отказа да отваря блендата, реших да се възползвам от официалния сервиз и отново съм много доволен от работата. Действително проблемът се оказа в изгорял соленоид. Днес си взех апарата и в момента е като нов. Цялото удоволствие ми струва 160 лв. но като се има предвид че освен ремонта ми направиха и пълно почистване на апарата и че дават 3 месеца гаранция, смятам че цената е напълно заслужена. Отново имам с какво да снимам и се чувствам прекрасно. :heavy:

К 500 Недоекспонира при първа снимка

UNREAD_POSTПубликувано на: 13 Яну 2019, 08:21
от HYS
Yaki написа:Предвид липсата на финанси в момента и понеже апаратът съвсем отказа да отваря блендата, реших да се възползвам от официалния сервиз и отново съм много доволен от работата. Действително проблемът се оказа в изгорял соленоид. Днес си взех апарата и в момента е като нов. Цялото удоволствие ми струва 160 лв. но като се има предвид че освен ремонта ми направиха и пълно почистване на апарата и че дават 3 месеца гаранция, смятам че цената е напълно заслужена. Отново имам с какво да снимам и се чувствам прекрасно. :heavy:


Честито! И честита Нова Година!
И аз имах подобни проблеми, но сервизът ги реши. Работят добре!