Страница 2 от 2

Backup на снимки

UNREAD_POSTПубликувано на: 14 Ное 2017, 11:21
от 5-rakiev
sir_Ivanhoe написа:Благодаря за предложението, ама на мен ми трябват поне 4 слота за диск... нейде поне 32 ТВ ми трябват... не питай защо :mrgreen:

T.e. нещо такова ще ти свърши работа?
:lol:
heading.png
heading.png (221.94 KIB) Прегледано 658 пъти

:hihi:

Backup на снимки

UNREAD_POSTПубликувано на: 06 Дек 2017, 15:29
от Didko
Имам NAS на Нетгиър с 4 диска х1 ТВ - там качвам всичко, а напоследък и оригиналите в RAW. Започвам да се змаислям за алтернативи обаче, защото НАСът е на близо 8 години и макар дисковете да са сменяни, започвам да се притеснявам за самото желязо :)

Backup на снимки

UNREAD_POSTПубликувано на: 06 Дек 2017, 19:43
от petronix
Ако си подбрал правилни хард дискове от висок клас и съответна серия (с висок MTBF 1 200 000 часа или даже 2 000 000 часа) не би трябвало да имаш повод за притеснение. Освен това е хубаво да се ползва RAID масив от 5 или 10 ниво. Така дори да ти изпраска някой хард, няма проблем да си възстановиш информацията (всеки диск пази информация за останалите)

Backup на снимки

UNREAD_POSTПубликувано на: 06 Дек 2017, 21:56
от Didko
:) Знаеш ли преди 8 години колко хора от тук присъстващите имаха NAS-ове вкъщи? Може би около 1 (аз). След като още тогава се изсипах $750 за NAS, най-вероятно знам какво е RAID :) Още повече, оригинален бъндъла дойде с 2х250 ГБ дискове, после бяха сменени на по 500 и накрая го напълник с 1 ТБ - най-големите, които дъното поддържа. За тези 8 години гръмнаха 3 диска, т.е. NAS-ът си свърши работата. В момента дисковете са нови, но самото желязо остарява. Чипът е някаква стара VIA с 250 МВ RAM - смятай за какво говорим :)

Backup на снимки

UNREAD_POSTПубликувано на: 07 Дек 2017, 00:09
от dreamer
Райд = перформънс. Няма общо с бекъпа.

Това клипче обяснява основни разлики. Сами преценете в коя част попадате вие.


Backup на снимки

UNREAD_POSTПубликувано на: 08 Дек 2017, 16:03
от Didko
dreamer написа:Райд = перформънс. Няма общо с бекъпа.


Това не е вярно. Райд 5 е точно жертване на перформанс с цел редъндънси. А едно време точно като моя NAS се ползваше и в някои банки като "near site backup" - копие на данни, до които имаш random access достъп в реално време - не като лентите.

Избягахме от темата...

Backup на снимки

UNREAD_POSTПубликувано на: 08 Дек 2017, 20:09
от petronix
Райд = перформънс. Няма общо с бекъпа.

Не исках да вземам отношение, но след като има интерес във форума ще го направя.
Същността и необходимостта при създаването на RAID масив е: няколко физически диска да бъдат обединени в един логически с цел съкращаване на времето за достъп. Знаем, че харддисковете си остават най-инертната част в компютъра. Затова Dreamer е прав във първата си част от поста. Но не съм съгласен в никакъв случай с втората част от неговия пост, че няма нищо общо с бекъпа. Специално RAID 1 е създаден и се използва основно за архивиране и сигурност на данните. Недостатък на този метод е, че си остава относително бавен. Затова е разработена модификация на този метод RAID 10 (RAID 1+0) комбинация от производителност и сигурност. Повечето NAS устройства поддържат RAID 1, RAID 10 именно с цел повишаване на сигурността на данните.
Има обособена цяла наука, наречена Storage. Aма това си е вече съвсем друга тема.

Знаеш ли преди 8 години колко хора от тук присъстващите имаха NAS-ове вкъщи? Може би около 1 (аз).

Диляне, ти може да имаш NAS от 8 години, а пък аз се занимавам с RAID 25 години

Backup на снимки

UNREAD_POSTПубликувано на: 08 Дек 2017, 20:11
от petronix

Backup на снимки

UNREAD_POSTПубликувано на: 08 Дек 2017, 20:17
от 5-rakiev
Didko написа::) Знаеш ли преди 8 години колко хора от тук присъстващите имаха NAS-ове вкъщи? Може би около 1 (аз)...

Може би двама. Все още си пазя някъде NSLU2-то. С което се сдобих 2005-та :music:
Вярно е, че по-базов NAS от него трудно може да се намери, но до преди 3 години си вършеше работата. Вярно е, че е много бавно, но пък за сметка на това беше желязно-стабилно и абсолютно безшумно.
Понеже имах първата ревизия, му правих mod, за да върви процесора на 266MHz (а не на 133)