SMC PENTAX-A ZOOM 1:4 70~210mm

SMC PENTAX-A ZOOM 1:4 70~210mm

UNREAD_POSTот Stilnox на 29 Дек 2009, 21:21

SMC PENTAX-A ZOOM 1:4 70~210mm
Години в производство: 1984 ~ 1988

Изображение

Основни характеристики:

- Конструкция : 13 оптични елемента в 10 групи
- Конструкция тип помпа (зумирането и фокусирането се извършва с една и съща гривна)
- SMC покритие на лещите
- Фокусни разстояния : 70~210мм, промяна с изтегляща се напред и назад гривна
- Постоянна светлосила по цялата дължина на вариото от F4
- Ламели на диафрагмата: 8
- "A" стойност на гривната за блендата, което позволява тялото да мери правилно при различни бленди, и да задава само блендата
- Стойности на блендата : Максимално отворена - 4 , максимално затворена - 32
- Филтри - диаметър 58мм
- Дължина : 149мм
- Тегло : 680гр
- Вграден сенник
- Макро режим при 70мм 1:4
- Въртящ се преден елемент

Описание:
Един изключителен обектив, солидно изработен като почти целият е метален, представител е на семейството на ръчнофокусните обективи разработвани от Пентакс, които имат буквичката "А" в името. Това го прави изключително удобен за снимане при всякакви ситуации, дори и по-динамични, просто защото тялото във всеки един момент изчислява вярната експозиция (за разлика от М-обективите, при които преди снимане трябва да се натисне зеления бутон на дигиталното тяло за да премери то правилно). Обектива е тип помпа, и зумирането и фокусирането се извършват с една и съща гривна, като движението и е много плавно, всъщност тази характеристика ме накара да го купя, въпреки че вече притежавам китовият 50-200. Като цяло обектива е много приятен за зумиране и фокусиране (който до сега не е пробвал такъв тип обектив да го направи задължително!!! емоциите от снимането с него са невероятни).
Нека да дам няколко насоки относно качествата на изображението - постоянната минимална светлосила F4 е едно голямо предимство пред китовия 50-200, като тя е напълно използваема, най-високата резолюция която аз съм постигал с този обектив е около бленда 8, като всяка една бленда над 5,6 вече е с много висока рязкост в центъра на кадъра. Разбира се и този обектив страда от лек спад на контраста и на резолюцията на най-отворена бленда, аз лично предпочитам да снимам на бленда 4,5, а ако позволяват условията и на 5,6. Блендата на обектива е изключително "приятна" за портретна фотография - съставена е от 8 листа, като на стойност 5,6 тя изглежда по този начин:
Изображение
Като стана въпрос за портретна фотография - то това е основното за което аз използвам този обектив. Неминуемо ще трябва да сравня този обектив с китовия 50-200, предимствата на китовия са, че е доста по-лек, автофокуса също го прави предпочитан от доста любители, а и не на последно място резолюцията която той предлага е по-добра в краищата на изображението (не на всички дистанции но главно около 100-135).
Дотук с предимствата на китовия, а сега вижте къде е по-добър неговият по-стар колега Pentax-A 70~210 - на фона на еднакво добро покритие на лещите и дисторсия, резолюцията му в центъра на кадъра е по-голяма и сравнително еднаква на всички фокусни разстояния, бокето е невероятно красиво (на някои места видях дори и сравнения с лимитираната серия на 77мм!), металната сглобка, вграденият сенник, постоянната светлосила, осемте ламели на блендата са другите му качества които те карат да усещаш че снимаш с обектив от по-висок клас.

Моето мнение е, че този обектив е по-добър от китовият му събрат, когато резолюцията в краищата на кадъра не е от значение - което пък не влиза в разрез с портретната фотография, за която китовият 50-200 просто не е подходящ.
Плюсове:
1. Качествена изработка (почти изцяло метален корпус, SMC покритие на лещите, плавно движение на фокусната и зум гривната)
2. Подходящ за портретна фотография (много красиво боке, бленда съставена от 8 ламели, висока резолюция в центъра на кадъра)
3. Постоянна светлосила по цялата дължина на вариото
4. Фулфрейм обектив

Минуси:
1. Относително тежък
2. Липса на автофокус
3. На някои бройки с времето се появява луфт в фокусиращата гривна

Аватар
Stilnox
Loyal Member
 
Мнения: 372
Снимки: 0
Регистриран на: 12 Авг 2008, 23:05
Местоположение: софия
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Любомир Лахчев


Share On

Сподели във Facebook Facebook Сподели в Twitter Twitter Сподели в Digg Digg

SMC PENTAX-A ZOOM 1:4 70~210mm

UNREAD_POSTот Боби на 01 Яну 2010, 16:41

Моля за спазване на правилата в секцията.

Коментарите в секцията НЕ СА ПОЗВОЛЕНИ и ще бъдат изтривани. Ако искате да коментирате ревю, моля направете го в съответните секции.


PENTAX FAN CLUB - Правила на секция Ревюта

Аватар
Боби
Site Admin
 
Мнения: 2184
Снимки: 71
Регистриран на: 12 Юни 2008, 00:17
Местоположение: София
Рейтинг: 0 (0%)
Име: Благой ДимитровНазад към А - варио

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта