">
  • автор: Боби

Композиция - част 4

Не претрупвайте
Еднакво важно с това, какво има в кадъра е и това, какво ще оставите извън него. Всеки елемент трябва да засилва и поддържа вашата гледна точка и ако не го прави, да бъде оставен извън кадъра – или като смените позицията си, смените обектива или направите снимката по друго време. В същото време, мислете и за самият обект, който снимате – ако снимате цвете, например, търсете най-красивия цвят, без липсващи листенца или изядени от буболечки. Ако снимате пейзаж, внимавайте за коли в светли цветове или стълбове, който са в края на кадъра, освен ако не са съществена част от идеята ви, естествено.

Прегледайте кадъра
Преди да натиснете спусъка, бързо прегледайте целия кадър във визьора за ненужни елементи – всичко, което не допринася за снимката трябва да се махне. Обръщайте специално внимание на отблясъците, които са на без-фокус във фона – небето, което се вижда през листата на дърветата е класически пример. Погледа на зрителя ще бъде привлечено от тях. Не се страхувайте да промените позицията си или да ги закриете, като сложите основния обект пред тях, така че да ги премахнете изцяло.
Внимавайте и за небе без цвят. Голямото сиво петно е способно да „изсмуче” живота от снимката. В такива случай е по-добре изцяло да оставите небето извън кадър.
Когато снимате хора, животни или цветя, обръщайте голямо внимание на линията на хоризонта – едва ли искате да обезглавите обекта си с нея или с рязка промяна на цветовете в тази област. Бъдете готови да повдигнете или снижите положението на камерата или да промените ъгъла, така че да изолирате обекта върху по-мек и равномерен фон.

Вземете под внимание цветовете
Мислете и за цветовете когато композирате вашата снимка – дали цвета на основния ви обект допълва или е в контраст с фона? Имайте предвид, че топлите цветове – оранжево, червено, жълто са по-изпъкващи за зрителя, докато студените – синьо, зелено – повече потъват. Спокойно можете да използвате тази връзка, като поставите област с по-ярък цвят в една от силните точки (от правилото за третините) и по този начин да засилите въздействието на снимката.
Такъв е случая и с топлата и студена светлина – представете си лебед огрян от светлината рано сутрин, докато езерото отзад остава в сянка.
Помнете, че по-малките, но по-светли области привличат вниманието повече от по-големи, но по-тъмни области.

ДЪЛБОЧИНА

Създайте дълбочина
За да накарате двуизмерната равнина на снимката наистина да оживее е необходимо да създадете убедително чувство за дълбочина. За да направите това е необходимо да въведете зрителя в снимката като създадете отчетливи преден план, среда и фон. Простичка линия, която минава и през трите „състояния”, водейки до центъра на интерес е добро решение – представете си река, която се вие от предния план и изчезва някъде в далечината на хоризонта. Избора на обектив и бленда също са от голямо значение за създаване на дълбочина.

Намерете рамка
Един от най-лесните начини да създадете дълбочина е да намерите естествена рамка, която да включите в снимката си. Като позиционирате обекта си в средата и намерите подходяща рамка, която да заеме почти цялия кадър или част от предния план, ще привлечете вниманието на зрителя много по-лесно. Както с всички правила на композицията обаче, не използвайте този похват прекалено често – ще стане предвидимо.

Избор на обектив
Както беше споменато преди, широкоъгълните обективи засилват перспективата, докато телеобективите я компресират. Но с добра техника и двата вида могат да бъдат използвани за създаване на дълбочина.
Ако снимате с широкоъгълен обектив, потърсете нещо интересно, което ще ви помогне да запълните предния план и ще създаде чувство за мащаб – не се притеснявайте да се приближите.
Ако работите с телеобектив, използвайте малката перспектива и ограничената фокусна равнина за да размажете предния план и фона и да накарате обекта на фокус да изпъкне максимално.