">
  • Портрет

Композиция - част 3

ДА ЗАПЪЛНИМ КАДЪРА

Във фотографията често се казва, че ако не можете да направите нещо добро, тогава го направете голямо. Запълвайки кадъра с обекта, който снимате – центъра на внимание не може да се сбърка. В същото време композиционните техники, като разполагане на ключови елементи в „силните точки” остават в сила. Ако ви е трудно да се вдъхновите от дадена сцена, смелото и уверено кадриране е добро начало. Приближете се. След това се приближете още…
Най- често такива кадри са портретите. Силата на визуалния контакт и драматичния близък план са в основата на едни от най-силните кадри. В същото време – да насочите обектива към лицето на някого и да щракнете с апарата не гарантира добър резултат. Като начало, колко от лицето искате да е на фокус? Цялото? В този случай трябва да затворите блендата. Само очите? Отворете блендата и внимавайте фокуса да е точно върху тях. Не всички най-добри портрети показват баланса в чертите на даденото лице. Често ще откриете, че един по-безмилостен кроп ще създаде по-драматичен резултат. Опитайте да кадрирате така, че лицето да остане в края на кадъра с едното око в „силна точка”. Подчертайте бръчките на възрастния човек като позиционирате светлината по-косо и конвертирате снимката в Ч/Б при обработката. Преувеличете чертите като използвате широкоъгълен обектив и се приближите още повече (имайте предвид, че не всеки ще ви благодари за това).

Променете перспективата
Избора на дължина на обектива играе огромна роля за това как улавяте света около вас. Широкоъгълните обективи (около 28мм и надолу) засилват перспективата, докато теле-фото обективите (100мм и нагоре) я компресират. Всеки си има предимства и ограничения, що се отнася до композицията.
Един широкоъгълен обектив (или широкия край на варио-обектив) „вижда” много по-голяма част от света. Относително лесно е да направите драматичен кадър като наклоните апарата нагоре или надолу за да уловите по-голяма част от небето или детайли от предния план без да променяте позицията си. В същото време става по-трудно да изолирате определен обект от сцената пред вас.
Теле-фото обективите от друга страна, могат да ви помогнат да изолирате само най-основните елементи. Не е нужно обаче, да се опитвате да правите снимки с него от същото място от където и с широкоъгълния обектив…

Движете се
Един от най-добрите помощници при композицията са стативите. Те забавят значително скоростта на снимане и ви карат да обмислите сцената пред вас с малко повече внимание. Но не „заключвайте” апарата докато не вземете решение – кой е най-добрият ъгъл за снимка, макар че може и да ви се стори примамливо да се ограничите с едно положение.
В същото време, не се ограничавайте и само от едно място и ъгъл. Не е нужно непременно да се преместите с метри или километри – понякога дори и няколко сантиметра са способни да променят значително картината.
Помислете също така и за височината от която снимате. Свикнали сме да гледаме света от височината на главата си. Намалявайки или увеличавайки значително височината на гледната точка – като застанете на колене, легнете на земята или вдигнете статива в най-високото положение – можете да създадете много по-интересни кадри. Ще създадете много по-голяма близост, когато снимате деца или животни, ако слезете на нивото на очите им. Някои пейзажисти винаги носят със себе си двуметрова стълба.