">
  • Правило на третините
  • Хармонични триъгълници
  • Златно сечение

Композиция - част 2

ПРАВИЛО НА ТРЕТИНИТЕ

Независимо от това, че има случаи, когато трябва да разположите обекта си централно в кадъра, вие можете да създадете по-интересни, по-балансирании и по-внушителни композиции като изместите обекта леко встрани. Това веднага кара зрителя да раздвижи поглед по снимката – централно разположените обекти имат свойството да фокусират вниманието в средата и да го държат там, правейки по този начин снимката „по-тежка” и „тромава”.

Познавай правилата
Един от най-често използваните начини да водите зрителя към обекта в снимката е като следвате правилото за третините (сн. 1). Вероятно вече сте чували за тази композиционна техника, открита от художниците преди векове. Идеята е да си представите кадъра, разделен на девет равни части от две хоризонтални и две вертикални линии. Разполагайки обекта си или ключова част от снимката на или около пресечните точки на тези линии (силните точки) вие можете да водите погледа на зрителя и да създадете по-балансирана композиция. Ще бъдете изненадани колко значителни могат да станат малките обекти в една по-голяма сцена. Има подобно правило – Златно сечение – където пропорциите са леко различни, но идеята като цяло е подобна (сн. 3).

Наруши правилата
Не всяка снимка трябва да се придържа към правилото на третините – в противен случай ще се окаже, че правите серия от снимки с еднаква динамика. Понякога всичко, което е необходимо е само леко да изместите обекта от центъра за да направите добър баланс или да опитате да го изместите в края на кадъра. В други случаи ще ви се наложи да поставите обекта в центъра, стига наистина да искате да задържите вниманието на зрителя там.
Представете си, че сте в гората и видите мечка, която тръгва да тича срещу вас. Това може би ще е идеалният момент обекта да ви е точно в центъра, ако все пак успеете да държите стабилно апарата… Това ще е добре, освен поради факта, че с централната АФ точка най-добре ще следите мечката, но и ще бъде идеалният кадър на нейните очи втренчени във вас.

Близки планове
Същите правила могат да бъдат приложени при всякаква фотография – те не са ограничени само за пейзажи или въобще широкоъгълна работа. Използвайте правилата и при снимане на лица, цветя или други макро снимки като преместите основния елемент в някоя от силните точки.

Използвайте линиите
Научете се да виждате структурата, светлината и линиите, които ще ви помогнат да отведете погледа на зрителя до силната точка в която сте поставили основния обект. Това ще ви помогне да увеличите тяхната сила. Тук могат да ви помогнат диагоналите – особено където по-къси от едната страна са комбинирани с по-дълги от другата страна. Линии, които водят погледа до основния обект го правят да изглежда и не толкова статичен. Станете рано или останете до късно за да видите как естествената светлина откроява елементи от пейзажа чрез по-дългите сенки.

Панорами
Правилото на третините може да бъде приложено към всеки формат на кадъра – квадрат, правоъгълник, панорама. Можете ли да разделите кадъра с две хоризонтални и две вертикални линии, вие ще имате силни точки.

ГЛЕДНА ТОЧКА

Преди да натиснете спусъка на апарата, трябва да прецените дали ясно сте определили центъра на внимание в снимката. Един от най-често срещаните пробелми е фона, който разсейва погледа от главния обект. Дали са разсейващи светли петна или цветове или форми или неподходящ избор на бленда, снимката може да се провали от досадни детайли във фона, които се борят за внимание с основния обект. Много по-добре е да „изрежете” проблемите по време на самата снимка, отколкото по-късно при обработката. Най-малко така ще можете да ползвате и пълната резолюция на сензора.

Нека бъде семпло
Запитайте се – кой е най-важният елемент в гледката пред вас. Кое е това нещо, което ви е накарало да вдигнете апарата – и след това композирайте кадъра така, че всички елементи да го подсилят.
Имайте предвид, че не винаги основния обект трябва да е най-голям в кадъра. Дори и по-малък обект, поставен в някоя от силните точки, изолиран от плитък ДОФ или бавна скорост (за да размажете движението наоколо) или отделен от средата си чрез контрастен цвят или текстура може наистина да доминира в кадъра.