">
  • Правило на третините

Композиция - част 1

КОМПОЗИЦИЯ

Ако има едно нещо, което да промени радикално снимките ви, едно нещо, което да отдели снимките ви от обикновеното „щрак” и да ги превърне в изкуство, това е чувството за композиция.
Днешните апарати и софтуер за обработка дават невероятни възможности за контрол на експонацията и цветовете, но снимките ви няма да са нищо особено, ако им липсва цялост и завършеност.
Трябва да тренирате окото си да търси линии и форми в гледката. Те са основните съставки на снимката. Те могат да бъдат използвани за да подсилите посланието на фотографията. Хоризонталните линии, например носят спокойствие – представете си легнал човек или хоризонта в далечината. Вертикалните линии, като дървета или сгради пък носят повече динамика, особено, когато снимката е вертикална за да се изтъкне височината им. Все пак обаче, най-силно въздействащ е диагонала. Това е линията, която пресича погледа ви и ви води вътре в снимката. Диагонала може да се използва за да се създаде усещане за дълбочина или движение и по този начин да вдъхне повече живот на двуизмерната снимка.

Хоризонтални линии
Както беше споменато, това са „най-отпускащите” линии, те носят спокойствие в снимките. Пуснете хоризонта да мине през средата на кадъра ви и сте на път да създадете една скучна снимка. Естествено, това не винаги е валидно, но е добре да прецените кой елемент е по-въздействащ и съответно да повдигнете или да свалите хоризонта.
Можете да доведете това дори до крайност. За да покажете красив залез с невероятни облаци например, намерете интересен силует и го поставете в самия долен край на кадъра. Поредица от линии може да бъде използвана като „ритъм” в снимката ви – например, вълни, които се разбиват в брега и хоризонта – в горния край на кадъра. „Ритъма” създаден от тези линии, може да бъде дори самата цел на снимката.

Вертикални линии
Силни, динамични линии. Комбинирани с хоризонтални, могат да доведат до силно въздействащи резултати. Когато говорим за вертикални линии, говорим за дървета, сгради, хора… Ако искате да подчертаете височината им – обърнете апарата вертикално, така ще изглеждат по-високи, като това ще се подсилва и от по-дългите страни на кадъра. И обратно, може да накарате вертикалните линии да изглеждат, сякаш са избили извън кадъра, ако обернете апарата в нормално положение и оставите двата края на линията извън кадър.
Благодарение на съвременния софтуер можем да поправим наклонените вертикали и още повече да засилим внушението на вертикалните линии.

Диагонални линии
Най-интересните и зрително завладяващи линии. Те могат да ви отведат до центъра на внимание по най-динамичния път. Като зрители, ние забелязваме най-вече обекти, които пресичат полезрението ни.
Избягвайте да пресичате кадъра от ъгъл до ъгъл – така снимката губи от своята енергия. По-интересно е, линията да започва от едната страна на ъгъла и да продължава през целия кадър до противоположната страна на противоположния ъгъл. Така ще имате по-балансирано изображение, което ще седи по-добре в ограниченията на рамката.

Форми
Най-активните форми са съставени от диагонални линии – триъгълникът е най-привличащия погледа елемент във вашите снимки. Неговите три страни въвеждат и „нечетния брой” във фотографския речник. Както за обекти с триъгълна форма, мислете и за структурата на вашите снимки – има ли три елемента, които можете да обедините така, че да се получи триъгълник от въображаемото продължение на линиите им.
Четиристранните форми като правоъгълници и квадрати отразяват четирите страни на снимката – няма конфликт, следователно – възприятието не е толкова интересно. В същото време, те могат да бъдат използвани заедно с диагонали и триъгълници за постигане на по-въздействаща снимка. Комбинирането на кръгове или извити линии с прави създава напрежение в кадъра.